Deze populaire zomeractiviteit is gezond én goed voor seksleven
Je merkt het al zodra je op zijn David Hasselhoffs de zee uitloopt en in slow motion naar je handdoek rent. Je voelt je goed, fris, wellicht zelfs een beetje bronstig. Dit zit niet slechts tussen de oren. Wetenschappers vermoeden dat het reëele gezondheidseffecten zijn van zwemmen in zeewater.
Bakken op het strand is trouwens minder heilzaam, maar met goede zonnebrand valt dit ook wel weer mee. Gelukkig weten we uit de test van de Consumentenbond dat goede zonnebrand niet duur hoeft te zijn.
Het gevoel dat je leeft
Goed, terug naar de zee en het gevoel dat je leeft. Die twee zijn aan elkaar gekoppeld. Het zeewater activeert je koudesensoren en die zorgen voor een versnelde hartslag en een adrenalineboost. Hierdoor voel je je alert en fit en verdwijnen alle onprettige gevoelens even naar de achtergrond.
Met het beloven van andere gezondheidseffecten moeten we voorzichtig zijn. Het internet staat vol met ronkende claims over baden in koud water, zoals meer ‘mentale kracht’, een verbeterde gezondheid en een lagere kans op depressie. De echte wetenschappelijke inzichten zijn een stuk voorzichtiger en saaier, maar je hebt er uiteindelijk meer aan.
Dit zegt de wetenschap over zwemmen in zee
Een recente meta-studie over zwemmen in zeewater geeft nochtans reden tot optimisme over de gezondheidseffecten van deze populaire zomeractiviteit. Een duidelijk verband vindt men tussen zwemmen in zeewater en een verbeterde weerstand. Het koude water zorgt voor een milde stressreactie in het lichaam, dat daarop reageert door witte bloedlichaampjes aan te maken. Je lichaam staat door deze toename aan leukocyten (zoals ze ook wel heten) sterker in de eeuwige strijd tegen ontstekingen, bacteriën en virussen.
Dezelfde stressreactie zorgt ook voor een snellere ademhaling en een hogere hartslag. Wie zich vaker blootstelt aan koud zeewater, zorgt er echter voor dat dit effect steeds kleiner wordt. Wetenschappers denken dat dit niet alleen helpt tegen koudwatervrees. Ook andere stressreacties zouden kleiner worden bij mensen die vaak in zee zwemmen. Hun hartslag blijft bijvoorbeeld ook rustig bij andere stressvolle situaties, zoals een file met veel asociale zigzaggers of de 3×3 finale basketbal op de Olympische Spelen.
Ontspannen naar een wedstrijd van Nederland kijken, bij welke sport dan ook. Daar zouden we wel een paar sprongen in de zee voor over hebben.
En het seksleven?
Last but not least, het verbeterde seksleven. Na een frisse duik in de zee pieken de liefdeshormonen (testosteron en oestrogeen) in de lichamen van man en vrouw. Een plons in de zee zou hiermee een voorbode kunnen zijn van een – in de woorden van Hans Kraay Junior – dolle duikavond.
Dit blijkt bijvoorbeeld uit dit onderzoek, al is er nog veel onbekend over het precieze effect van testosteron en oestrogeen op ons libido of beleving van seks. Bovendien zwommen de mannen uit het onderzoek een hele winter lang in de zee. Zelfs voor een beter seksleven vinden we dat wat veel gevraagd.