Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 25 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Zoveel spaargeld heb je minimaal nodig met dubbel minimumloon

Op 1 juli 2024 steeg het wettelijk minimumloon. Het minimum salaris per uur steeg van 13,27 euro naar 13,68 euro. Maar hoeveel spaargeld heb je eigenlijk nodig, als je als tweeverdieners allebei een minimumloon verdient? Dit is de minimum geadviseerde spaarbuffer voor een dubbel minimumloon.

Op 1 januari 2024 werd voor het eerst het wettelijk minimumuurloon in Nederland ingevoerd. Tot die tijd was het wettelijk minimumloon vastgelegd als een dag-, week- of maandloon. Met de invoering van het minimumloon per uur zijn vooral werkenden met een werkweek van 40 uur geholpen. Zij verdienen nu aanzienlijk meer dan werkenden met een werkweek van 36 uur. Hoe lang je werkweek duurt, is afgesproken in de cao.

Het minimumloon sinds 1 juli 2024

Terug naar het heden. Want op 1 juli ging het minimum uurloon dus weer omhoog en wel met 41 cent per uur. Dat klinkt wellicht niet als een extreem groot bedrag, maar op een werkweek van 40 uur scheelt dat toch 16,40 euro.

Kijken we naar het maandsalaris, dan zet zo’n verhoging helemaal zoden aan de dijk. Op maandelijkse basis gaan werkenden met een 40-urige werkweek er 71 euro op vooruit. Het bruto maandsalaris van een werknemer die 40 uur werkt tegen het minimumloon komt uit op een bedrag van 2.371,20 euro, exclusief vakantiegeld. Inclusief een vakantietoeslag van 8 procent komt dat neer op een maandsalaris van 2.560,90 euro.

Netto maandsalaris bij minimuminkomen

Om te bepalen wat het minimale, geadviseerde spaarbedrag is, hebben we het netto inkomen nodig. Om het netto salaris van een werknemer met een fulltime werkweek van 40 uur te berekenen, gebruiken we een bruto-netto calculator. Het verwachte netto salaris komt bij een uurloon van 13,68 euro uit op een bedrag van 2.193,58 exclusief vakantiegeld.

De minimale spaarbuffer

Stel dat jij en je partner in 2024 allebei een minimumloon verdienen en 40 uur per week de handen uit de mouwen steken bij de baas. Dan ligt het gezamenlijk netto inkomen op een bedrag van 4.387,16 euro per maand. We gaan uit van een situatie waarin jullie samenwonen in een huurhuis, geen kinderen hebben en geen auto bezitten.

In dat geval adviseert het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) om voor verschillende posten een spaarbuffer op te bouwen. Voor de inboedel wordt er geadviseerd een bedrag van 6.350 euro achter de hand te hebben. Daarnaast adviseert het Nibud een potje van 1.750 euro voor onderhoud aan het huis. In veel huurhuizen dien je klein onderhoud zelf onder handen te nemen. Dus ook al heb je in 2024 niet de onderhoudskosten die je eventueel wel zou hebben bij een koopwoning, ook dan is het veilig een buffer te hebben. In het leven kun je natuurlijk altijd te maken krijgen met onvoorziene omstandigheden die ook geld kunnen kosten. Voor die situaties adviseert de organisatie nog eens 1000 euro te sparen.

In totaal komt de geadviseerde buffer voor een samenwonend paar zonder kinderen in een huurwoning uit op een bedrag van 9.100 euro.

Starten met sparen

Lukt het nog niet om te sparen, maar zijn jullie wel gemotiveerd in 2024 een buffer op te bouwen? Begin dan met een spaardoel van 10 procent van het netto inkomen per maand. In dit geval zou dat gaan om een bedrag van grofweg 440 euro. Natuurlijk is dat een fors bedrag. Daarom heeft het Nibud een stappenplan in het leven geroepen die kan helpen bij het starten met sparen.

  • Bepaal 10 procent van het netto salaris.
  • Werk (eventueel stapsgewijs) toe naar het beoogde spaarbedrag. Is 440 euro wat veel om mee starten? Begin dan bijvoorbeeld met 100 euro en bouw het later op.
  • Stel een automatisch spaarbedrag in. Spaar je automatisch? Dan hoef je niet om te kijken naar je spaargedrag. Laat jij het bedrag overmaken naar een andere rekening direct nadat het salaris binnenkomt? Dan kan dit ook helpen om te wennen aan je nieuwe besteedbaar inkomen.
  • Houd je spaargeld in de gaten. Check af en toe je spaarrekening ter motivatie. Zie jij je spaarrekening groeien? Dan kan dit stimuleren om meer te sparen.

Meer spaarmethodes ontdekken of al toe aan een spaarchallenge? Je leest er alles over in onderstaand artikel.

Zo spaar je €1.456 of €2.132 per jaar extra zonder dat je het voelt

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.