Zoveel mensen riskeren een boete bij belastingaangifte 2023
Je hebt nog twee weken de tijd voor de belastingaangifte 2023. En om een flinke boete te voorkomen, is het belangrijk op tijd in actie te komen. Vraag je geen uitstel aan? Dan heb je tot 1 mei de tijd je aangifte inkomstenbelasting in te dienen.
Dit jaar hebben ruim 7,3 miljoen particulieren en 1,9 miljoen ondernemers een aangiftebrief ontvangen. In totaal zijn er dus 9,2 miljoen belastingplichtigen opgeroepen. Met nog twee weken te gaan, heeft de Belastingdienst nu 7,7 miljoen aangiftes ontvangen. Er laten dus nog ongeveer 1,5 miljoen aangiftes op zich wachten. Het is niet duidelijk hoeveel van deze mensen dit jaar uitstel hebben aangevraagd.
Belastingaangifte 2023
Tussen 1 maart en 1 mei heb je de tijd om je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting in te dienen. En ook als jij niet behoort tot een van de 9,2 miljoen mensen die een aangiftebrief heeft ontvangen, kan het verstandig zijn toch aangifte te doen.
De Belastingdienst is namelijk van veel gegevens op de hoogte, maar weet lang niet alles. Daardoor zou het kunnen dat je recht hebt op een teruggaaf, zonder dat je een aangiftebrief hebt ontvangen. In dat geval zou je te veel belasting hebben betaald. Heb je juist te weinig belasting afgedragen, omdat je bijvoorbeeld in het bezit bent van bitcoins, die buiten het zicht zijn van de Belastingdienst? Dan ben je zelf verantwoordelijk deze toch aan te geven.
Eerder gingen we in gesprek met een belastingexpert van BelastingBespaarders om alle tips voor de meest optimale aangifte voor jou op een rij te zetten. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van aftrekposten, een ideale verdeling tussen fiscaal partners en spaar je tot dit bedrag belastingvrij.
Boete bij verzuim of vergrijp
In principe heb je tot 1 mei de tijd. En lukt het niet om voor die tijd alle documenten of gegevens te verzamelen, dan kun tot 1 mei 2024 uitstel aanvragen. Bij uitstel heb je langer de tijd, namelijk tot 1 september 2024.
In verschillende gevallen kan de belastingdienst een boete opleggen. De boetes worden opgesplitst in verzuimboetes en vergrijpboetes. In dit geval – het te laat indienen van je aangifte – bestaat de kans dat er een verzuimboete worden opgelegd. In eerste instantie bedraagt de boete 385 euro. In geval van meermaals verzuim kan de boete oplopen tot 5.514 euro. Blijkt dat het verzuim niet je eigen schuld is? Dan krijg je geen boete.
Blijkt na aangifte dat jij geld moet terugbetalen? Dan dien je ook dat tijdig te doen. Doe je dat niet? Dan kan er rente worden gerekend over het bedrag dat jij moet terugbetalen. Heb jij je aangifte te gehaast ingediend? Dan is er geen reden tot paniek. Tot 5 jaar na de aangifte kun je je gegevens aanpassen. Dat geldt overigens niet voor alle gegevens: de verdeling tussen fiscaal partners kan tot 6 weken na de definitieve aanslag worden aangepast.
Meer weten over de boetes en de hoogte van een vergrijpboete? Check de precieze bedragen via de onderstaande ‘lees ook’.
Zo voorkom je dat de Belastingaangifte 2023 jou 5.514 euro kost