Zoveel geld verdient King Charles aan de stijgende huurprijzen in Engeland
Afgelopen herfst overleed Queen Elizabeth na een regeerperiode van ruim 70 jaar. Haar inmiddels 74-jarige zoon nam het stokje over en mag zich nu King Charles noemen. Hij erfde een enorm landgoed met daarop talloze woningen en daar houd hij een behoorlijk zakcentje aan over.
Onderzoeksjournaliste Jane Bradley van The New York Times dook in de eerste verslagen van het hertogdom sinds King Charles op de troon zit. Het gaat om hertogdom Lancaster dat met een oppervlak van ruim 182 vierkante kilometer bijna twee keer zo groot is als de gemeente Utrecht.
Huurinkomsten King Charles
De woningen die op dit landgoed staan leveren de royal een sappig inkomen op. Afgelopen jaar bedroegen de verdiensten van de kersverse koning 26,2 miljoen Britse pond, omgerekend bijna 30,2 miljoen euro.
Bij bedrijven komt de belastingdienst dan nog even met een bakwagen voorrijden om vennootschapsbelasting te incasseren, maar dat in bij King Charles niet van toepassing. Over zijn persoonlijke inkomen betaalt hij op vrijwillige basis wel belasting, maar het is niet bekend hoeveel dat is.
Stijgende huurprijzen
De koning van het Verenigd Koninkrijk strijkt meer geld op met huurinkomsten dan zijn moeder ooit deed. Reden daarvoor zijn de stijgende woonlasten. “Huurprijzen in het Verenigd Koninkrijk stijgen in een recordtempo, wat de bekendste huurbaas van Engeland, King Charles, hielp om een flinke som geld binnen te harken”, schrijft Bradley.
Het vermogen van Max Verstappen en aandelen waarin hij belegt
Ook op de gronden van het hertogdom Lancaster stegen de huurprijzen afgelopen jaar met zo’n 3 procent. Daar moet wel bijgezegd worden dat dit minder is dan de gemiddelde stijging.
Souverein grant van 99 miljoen
Denk overigens niet dat King Charles het met die schamele 26 miljoen pond moet doen. Dit bedrag staat namelijk nog los van de 86 miljoen pond (omgerekend bijna 99 miljoen euro) die de royal family jaarlijks ontvangt onder de noemer sovereign grant. Een toeslag die de koninklijke kosten moet dekken waar de belastingbetalers in het Verenigd Koninkrijk voor opdraaien. En dan hebben we nog met geen woord gesproken over de waarde van al zijn paleizen.