De erfenis van Berlusconi: het vermogen dat zijn erfgenamen wacht
Silvio Berlusconi heeft op 86-jarige leeftijd het Aards paradijs vaarwel gezegd. Maar hoe kwam de overleden multimiljardair aan zijn veelbesproken vermogen? En welke astronomische sommen krijgen de erfgenamen van de voormalige Italiaanse premier?
De controversiële politicus werd niet alleen omwille van zijn populistische standpunten vaak vergeleken met Donald Trump. Beide heren zijn naar eigen zeggen ook self made men. En hoewel daarover gediscussieerd kan worden, had Silvio Berlusconi een wel heel bijzonder eerste baantje.
Het fortuin van de Italiaanse Trump
Als student rechten in het begin van de jaren 60 aan de universiteit van Milaan verdiende de muzikaal getalenteerde Berlusconi een aardig zakcentje bij als zanger op een cruiseschip. Tijdens zijn studies leerde hij ook de belangrijkste persoon uit zijn nog prille carrière kennen. Want Fedele Confalonieri was niet alleen zijn begeleidende pianist tijdens deze optredens; in de jaren 70 hielp hij Berlusconi zijn eerste TV-studio op te zetten. En Confalonieri is nu nog steeds voorzitter van Mediaset, het omroepbedrijf van de wijlen premier. Maar we lopen te ver vooruit.
Na zijn opleiding met hoge cijfers af te ronden, kreeg Berlusconi allerhande leningen dankzij de connecties van zijn vader in het bankenwezen. Hij kocht een grote lap grond vlakbij de luchthaven van Milaan dat enkele jaren later onverwachts gigantisch in waarde steeg. De daaropvolgende constructie van een appartementencomplex betekende de eerste grote financiële doorbraak voor Berlusconi.
Pas in 1973 begon zijn daadwerkelijke loopbaan als mediamagnaat. Met de winst uit zijn bouwproject startte Berlusconi zijn eerste televisieomroep: TeleMilano (later Mediaset), het eerste commerciële TV-kanaal in Italië. Enkele jaren en opgekochte zenders later rolde het grote geld pas écht binnen. Dankzij een nieuwe wet in Italië had de overheid plotsklaps geen monopolie meer over nationale netwerken. Iedereen – met genoeg geld in de portefeuille – mocht nu een groep zenders oprichten die het vuur aan de schenen van de RAI kon leggen. En dat is precies wat Silvio Berlusconi deed, waardoor hij zijn vermogen met rasse schreden kon vermenigvuldigen.
Vandaag de dag is Fininvest, de overkoepelende investeringsmaatschappij geleid door zijn dochter, een van de grootste multinationals in Italië. In 2021 noteerde het nog een inkomen van 4,4 miljard dollar. Via Fininvest was Berlusconi ook lange tijd eigenaar van AC Milan. En als bewijs van zijn muzikaal talent, componeerde hij zelf de toenmalige hymne van de club die hij in 1986 overnam.
Maar Berlusconi verkocht zijn aandelen in 2017 voor 630 miljoen dollar. Op het moment van zijn overlijden, was de voormalige Italiaanse premier wel nog eigenaar van AC Monza, dat sinds vorig seizoen weer in de Serie A voetbalt.
Het vermogen van Silvio Berlusconi
Namens verschillende toonaangevende bronnen zou het vermogen van Silvio Berlusconi tussen de 6,9 en de 7,6 miljard dollar liggen. Volgens Forbes krijgen de vijf kinderen van de Italiaanse Trump zo’n 6,8 miljard dollar in totaal. Bloomberg spreekt dan weer van een fortuin van ongeveer 7,5 miljard dollar dat verdeeld zal moeten worden onder de erfgenamen.