Zoveel duurder is leven dan vorig jaar door plots stijgende inflatie
Alsof je niet al genoeg voor de kiezen hebt, is de inflatie in Nederland ook weer gestegen in maart 2024. Reden voor een ANP-persalarm. Die zagen we niet aankomen. Daar gaan we weer: zoveel duurder is het leven nu dan vorig jaar.
Een inflatie is een waardevermindering van het geld en treedt op wanneer sprake is van een algemene prijsstijging van goederen en diensten in een markteconomie. Sinds de oorlog in Oekraïne en andere chaos op de wereld is die de laatste jaren behoorlijk gestegen.
In september 2022 was er een pijnlijk inflatierecord, daarna ging de storm iets liggen. Maar het waait nog altijd. Inflatie geeft aan hoeveel duurder het leven is dan een jaar ervoor.
Stijgende inflatie in Nederland in maart 2024
De inflatie in Nederland is in maart 2024 gestegen naar 3,1 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een snelle raming. Daarmee lag de inflatie hoger dan in februari. Toen werd het dagelijks leven 2,8 procent duurder in vergelijking met een jaar eerder. In januari was de inflatie nog 3,2 procent.
De oplopende inflatie hangt vooral samen met de energieprijzen en de prijzen van motorbrandstoffen aan de pomp. De afgelopen tijd zijn benzine en diesel duurder geworden voor automobilisten door de stijgende olieprijzen. De prijzen van ruwe olie liggen nu op ongeveer het hoogste niveau in ongeveer vijf maanden.
Zoveel duurder is het leven volgens andere rekenmethode
De Nederlandse inflatie op basis van de Europese geharmoniseerde rekenmethode bedroeg ook 3,1 procent, tegen 2,7 procent in februari. Die rekenmethode is net iets anders dan die van het CBS. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning.
Het Europese statistiekbureau Eurostat komt later in de ochtend ook met een voorlopige raming over de inflatie in de eurozone in de afgelopen maand. De inflatie in het eurogebied bedroeg in februari 2,6 procent.
Nieuwe besluiten omtrent rente
De Europese Centrale Bank (ECB), die de rente eerder flink opvoerde om de hoge inflatie te bestrijden, heeft een inflatiedoelstelling van 2 procent. Volgende week vergadert de centrale bank in Frankfurt weer over de rente. Op de financiële markten wordt verwacht dat de ECB bij de vergadering in juni met een eerste renteverlaging zal komen.