Koen Lorijn
Koen Lorijn Belasting & Toeslagen Gisteren
Leestijd: 3 minuten

Zoveel belasting betaal je over Bitcoin en deze datum is leidend

Het hoort er nou eenmaal bij: belasting betalen. Ook wanneer het om crypto zoals Bitcoin gaat. Gelukkig zijn er ook situaties waarbij je geen belasting hoeft te betalen, we leggen het je uit.

Bitcoin bereikte recent de magische waardegrens van 100.000 euro. Iedereen die het aandurfde om jaren geleden in te stappen, heeft nu lekkere winst gemaakt. En zelfs wanneer je pas dit jaar in crypto geïnteresseerd bent geraakt, heb je waarschijnlijk wel wat kunnen verdienen. Maar zoals dat (helaas) gaat, wil op zo’n moment de belastingdienst natuurlijk ook een graantje meepikken. Hoe zit dat eigenlijk met cryptovaluta? Niemand weet toch dat je dat bezit, waarom moet je dan aangifte doen? En als je aangifte doet, hoeveel belasting betaal je dan?

Wel of geen aangifte doen?

We horen je zeggen: ‘Aangifte doen van mijn crypto? Dat gaat echt tegen het hele idee van crypto in!’ En daar heb je een punt. Cryptovaluta zoals Bitcoin zijn in de basis natuurlijk ooit bedacht als gedecentraliseerd alternatief voor standaard valuta. Eentje waarbij niemand de baas is over jouw geld en waarvan in principe niemand hoeft te weten dat je het bezit. Vooralsnog is het inderdaad zo dat de belastingdienst geen inzage heeft in jouw cryptobezit. Maar vanaf 2025 gaat dat veranderen.

Door nieuwe Europese regels moeten cryptoplatforms zoals Bitvavo, BLOX of Coinbase vanaf 2025 jouw bezit melden aan de fiscus. Op dat moment kun je dus eigenlijk niet meer om de belasting heen. Je zou dit kunnen tackelen door van tevoren je crypto op een hardware ‘cold’ wallet te zetten, maar ook dan zal de belastingdienst vroeg of laat op de deur kloppen. Wanneer jij uit het niets ineens enorme bedragen op je rekening hebt staan, gaat de bank natuurlijk vragen stellen. Reken maar dat bij de belastingdienst dan ook direct alarmbellen afgaan.

Crypto’s zoals Bitcoin horen bij bezittingen in box 3

Er zijn een paar dingen zeker in het leven van een Nederlander. Je wordt geboren, betaalt belasting en gaat daarna weer dood. Je kunt er dus maar beter het beste van maken en gewoon aangifte doen van je crypto’s. Dit doe je dan in box 3 samen met alles wat je kunt rekenen tot je vermogen. Wat volgt is een grote rekensom tussen je spaargeld, bankrekeningen, een deel van de cash die je thuis hebt liggen, overige bezittingen en schulden. Bij ‘overige bezittingen’ vinden we onder andere de waarde van je coins, NFT’s en aandelen terug. Je neemt hiervoor de waarde op 1 januari 2024 om middernacht. Fijn voor jou: toen was 1 bitcoin ongeveer drie keer minder waard dan nu.

Tot zover nog geen probleem. Dat je crypto bezit betekent niet dat je er per se belasting over hoeft te betalen. Dat gebeurt pas wanneer de totale som van bezittingen en schulden hoger is dan het heffingsvrij vermogen. Over de bezittingen die boven dit bedrag uitkomen, betaal je belasting. Wat precies het belastingpercentage is dat je per box betaalt, vind je op de site van de belastingdienst.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.