Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 17 aug 2024
Leestijd: 2 minuten

Zoveel AOW krijg je netto gestort als alleenstaande of met partner

Iedereen in Nederland heeft op een bepaald punt in zijn of haar leven recht op een AOW-uitkering. Dit bedrag ontvang je van Rijksoverheid, náást het pensioenbedrag dat je eventueel zelf hebt opgebouwd. Dit nettobedrag krijg je maandelijks gestort als je recht hebt op AOW.

Nederland heeft een sociaal vangnet, waaronder ook het toeslagenstelsel valt en waar voor wordt betaald via de premies volksverzekeringen. Verdien je onvoldoende om aan een bepaalde levensstandaard te voldoen? Dan kun je dankzij dit stelsel aanspraak maken op bijvoorbeeld zorgtoeslag. De zorgtoeslag over 2023 kun je tot 1 september 2024 aanvragen.

Algemene ouderdomswet in Nederland

Een van de volksverzekeringen is de Algemene Ouderdomswet. Ieder half jaar worden de bijbehorende bedragen opnieuw geïndexeerd op basis van de minimumloonstijging. Iedereen die gedurende de 50 jaar voordat hij of zij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt in Nederland heeft gewoond of gewerkt, heeft recht op de volledige uitkering. Heb je tussendoor een aantal jaar in het buitenland gewoond of gewerkt? Dan ontvang je voor ieder jaar in het buitenland 2 procent minder, met een aantal uitzonderingssituaties daargelaten.

De huidige AOW-leeftijd is 67 jaar. Vanaf 2028 loopt de pensioengerechtigde leeftijd op tot 67 jaar en 3 maanden. Naar verwachting zal de AOW-leeftijd komende jaren verder oplopen. Wijzer in Geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën heeft een tool ontwikkeld om je verwachtte AOW-leeftijd te schatten. Word je dit jaar 30? Dan is je verwachte AOW-leeftijd 69 jaar en 9 maanden en heb je recht op de uitkering vanaf 2064.

AOW-bedragen zonder partner

Er gelden verschillende AOW-bedragen voor Nederlanders met of zonder partner. Alleenstaanden hebben recht op 70 procent van het minimumloon. Daarnaast is er een verschil in AOW-bedrag met of zonder loonheffingskorting. Je kunt loonheffingskorting slechts voor één inkomen aanvragen. Heb je nog een ander inkomen? Dan is het verstandig om de korting toe te passen op het hoogste inkomen.

In onderstaande tabel vind je de netto AOW-bedragen van alleenstaanden mét loonheffingskorting. Sinds 1 juli 2024 is dat bedrag gelijk aan 1.486,24 euro.

Alleenstaande met loonheffingskortingbedrag
Brutobedrag 1.569,75 euro
Nettobedrag 1.486,24 euro
Bron: Sociale Verzekeringsbank

In onderstaande tabel vind je de AOW-bedragen van alleenstaanden zónder loonheffingskorting. Netto houden zijn aan deze uitkering 1.187,66 euro over.

Alleenstaande zonder loonheffingskortingbedrag
Brutobedrag 1.569,75 euro
Nettobedrag 1.187,66 euro
Bron: Sociale Verzekeringsbank

AOW-bedragen met partner

Woon je als AOW-gerechtigde samen of ben je getrouwd? Dan heb je recht op 50 procent van het minimumloon. Het AOW-bedrag van Nederlanders met een huisgenoot of partner is lager, omdat zij de kosten voor het levensonderhoud kunnen delen.

In onderstaande tabel vind je de AOW-bedragen van een AOW-gerechtigde met partner en loonheffingskorting. Dat bedrag is gelijk aan 1.010,69 euro.

Met partner met loonheffingskortingbedrag
Brutobedrag 1.067,47 euro
Nettobedrag 1.010,69 euro
Bron: Sociale Verzekeringsbank

In onderstaande tabel vind je de bedragen van een AOW-gerechtigde met partner en zonder loonheffingskorting. Dat bedrag is gelijk aan 807,36 euro.

Met partner zonder loonheffingskortingbedrag
Brutobedrag 1.067,47 euro
Nettobedrag 807,36 euro
Bron: Sociale Verzekeringsbank

Ook nieuwsgierig naar de precieze minimumloonbedragen waar de AOW op gestoeld is? Daarover lees je meer via het artikel hieronder.

Het nieuwe minimumloon vanaf juli 2024 per leeftijd en uur

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.