Arjen Lubach fileert tuig-bestrijding Mark Rutte met ijzersterke kritiek
Zondag met Lubach is terug. Na een korte winterstop zat Arjen Lubach afgelopen zondag weer achter zijn desk om het nieuws onder de loep te nemen. Hij sloot de aflevering af met de stoere praat van onze minister-president. Mark Rutten heeft de afgelopen weken duidelijk gemaakt dat hij tuig keihard wil aanpakken, maar is dat wel de beste oplossing? En heeft hij het tuig niet zelf gecreëerd?
In de tweede kamer willen ze tuig hard aanpakken. Verschillende kamerleden riepen op tot een lik op stuk-beleid. Hard straffen is de beoogde oplossing. Om die reden ging de kamer dan ook akkoord met een wetsvoorstel om geweldplegers tegen hulpverleners harder aan te pakken. Geen taakstraf meer, maar direct de bak in. In eerste instantie zijn velen daar blij mee. Dit soort verderfelijk gedrag moet je zo hard mogelijk aanpakken, maar is dat wel de beste oplossing? Volgens Arjen Lubach is het te kort door de bocht.
Aanpakken of oplossen?
En Lubach staat daar niet alleen in. Partijen die hier echt verstand van hebben (rechters, advocaten, de reclassering, etc.) zijn het er absoluut niet mee eens dat er geen taakstraffen meer gegeven mogen worden. In veel gevallen blijkt dit namelijk veel beter te werken dan maar gewoon iemand in de gevangenis te gooien. Vanuit de emotie is het logisch dat je raddraaiers zo hard mogelijk wil aanpakken, maar daar los je weinig mee op.
Veel politici, waaronder Mark Rutte, kiezen toch voor deze oplossing om zo te laten zien dat ze dit gedrag afkeuren. Naast het invoeren van dit soort wetten halen ze ook in de media keihard uit naar het tuig. Begrijpelijk, want dat is wat veel mensen willen horen. Je zou het zelf populistisch gedrag kunnen noemen. Volgen Arjen Lubach vergeten we daardoor om de echt belangrijk vraag te stellen. Waarom is tuig tuig? Mark Rutte wil niet op zoek naar het achterliggend probleem, maar waarom niet?
Arjen Lubach pakt Mark Rutte aan
Waarschijnlijk omdat hij wil voorkomen dat het lijkt alsof hij het gedrag van het tuig goedpraat. Nogmaals: dat is heel begrijpelijk, maar voor volgens Arjen Lubach niet de oplossing. Het is symptoombestrijding. Waarom de minister-president niet op zoek wil naar de oorzaak, heeft er mogelijk ook mee te maken dat hij daar zelf een belangrijke rol in speelt.
Zoals je hierboven kunt zien, durft Arjen Lubach wel te stellen dat Mark Rutte onderdeel is van het probleem. Onder zijn bewind zijn er verschillende dingen op achteruit gegaan en dat komt nu pijnlijk aan het licht. Aan de hoofdoorzaak (corona) kan Mark Rutte uiteraard weinig doen, maar er zijn meer redenen waarom het nu zo uit de hand loopt. Het virus versterkt de onvrede en onzekerheid die er al was.
Lubach kijkt voorbij de rellen
Onderaan de streep heeft Mark Rutte volledig gelijk: het gedrag van de relschoppers is onacceptabel en ze zullen keihard gestraft moeten worden. Wat Arjen Lubach alleen wel laat zien, zijn twee dingen. Allereerst dat we het doel van straffen niet uit het oog mogen verliezen. Een straf moet voorkomen dat mensen opnieuw de fout in gaan en niet da ze vervreemd raken van de samenleving.
Ten tweede moeten we leren van wat er nu gebeurt. Met alleen mensen in de bak gooien ga je niet voorkomen dat dit in de toekomst opnieuw gaat gebeuren. Je moet het gedrag van relschoppers niet gaan goedpraten, maar wel uitzoeken waar deze frustratie vandaan komt. Is het onzekerheid, gebrekkige opvoeding of het gevoel dat ze niet gehoord worden?
Voorkomen is beter dan straffe
We moeten tuig niet alleen aanpakken, maar er ook voor zorgen dat er in de toekomst minder tuig is. Volgen Arjen Lubach is stoere praat en het invoeren van wetten dan ook niet de oplossing. Om de hoeveelheid tuig te verminderen moet je volgens hem eerst weten waarom tuig tuig is. Niet om hun gedrag goed te praten, maar om het probleem op te lossen.
Lubach deelt in Op1 sneer uit aan alle avondklok-negerende tafelgasten