Lubach flikt het weer en brengt beweging in vastgeroest probleem
Of je nu fan bent van Arjen Lubach of niet, het is niet te ontkennen dat hij dingen losmaakt. Met zijn satirische show slaagt hij er regelmatig in om maatschappelijk en politieke problemen een beter podium te geven. Ook afgelopen uitzending van Zondag met Lubach was het weer raak. Arjen legde de vinger op de zere plek en breng zo vaart in een vastgeroest, maar vooral groot probleem.
We hebben het over het enorme gebrek aan digitale kennis in onze Tweede Kamer. Volgens Arjen Lubach worden we bestuurd door mensen die geen reet snappen van computers en digitale veiligheid. We leven volgens hem dus in een digibetorcatie. Hierdoor blijven niet alleen veel kansen onbenut, maar lopen we ook nog eens gevaar. De lijst met ICT blunders waar de Tweede Kamer verantwoordelijk voor is, begint een flinke schandvlek te worden.
Arjen Lubach introduceert de digibetocratie
In Zondag met Lubach wordt duidelijk uitgelegd waar het probleem zit en hoe dit opgelost kan worden. Mocht je dat gemist hebben, dan kun je hier alles rustig teruglezen en terugkijken. Dit item zorgde direct voor positieve reuring op Twitter. Een probleem dat relatief weinig aandacht krijgt, werd op simpele wijze en met de nodige humor uitgelegd. Arjen Lubach heeft al vaker bewezen dat deze methode werkt om ergens beweging in te krijgen. Ook nu is dat het geval.
Grote kranten en andere media pakten de door Arjen Lubach opgewekte aandacht aan om nogmaals in dit onderwerp te duiken. Analyses en rapporten kwamen op verschillende plekken voorbij. Daarnaast kwamen er ook meer politici aan het woord. Zo stond er in de Telegraaf een interview met de nummer 38 van de VVD-lijst Mark Strolenberg. Hij werd in Zondag met Lubach genoemd als één van de weinigen die wél verstand heeft van digitale zaken. Een dag na de uitzending ontplofte zijn telefoon en stond hij vol in de schijnwerper.
De politiek reageert
Ook politici die niet genoemd werden, maar zich wel aangesproken voelden begonnen zich te melden. Zo reageerde Eppo Bruins via Twitter op Zondag met Lubach. Bruins zit momenteel namens de ChristenUnie in de Tweede Kamer. Bij de aankomende verkiezingen staat hij als nummer zeven op de lijst. Volgens de laatste peilingen is dat waarschijnlijk net wel of net niet genoeg om terug te keren in de Tweede Kamer.
Ha Arjen, ik spreek Fortran, Basic, c, HTML, PostScript, Unix/Linux, DOS, LateX en kan rekenen aan quantumencryptie. Maar heb het niet in mijn cv gezet, omdat het me niet relevant leek voor een politicus. Moet ik dat nu aanpassen vind je? https://t.co/lrca2E72Nh #zml @arjenlubach https://t.co/7QiTzo2ZyX
— Eppo Bruins (@eppobruins) February 14, 2021
Arjen Lubach hoopt waarschijnlijk dat het net wel wordt, want Eppo Bruins is precies het type politicus die we nu hard nodig hebben. In zijn tweet laat Bruins weten vloeiend te zijn in meerdere programmeertalen en dat hij kan rekenen aan quantumencryptie (wat dat ook mag zijn). Daarnaast zet hij zich ook actief in om digitale kennis hoger op de Tweede Kamer-agenda te krijgen. Zo pleit hij samen met D66 kamerlid Kees Verhoeven voor een soort ‘minister van digitalisering’.
Toch tech-kennis in de Tweede Kamer
Mede dankzij het digibetocratie-item van Zondag met Lubach werd Eppo Bruins ook uitgenodigd bij De Nieuws BV van NPO Radio 1. Hierin gaat hij verder in op het probleem en bevestigt Bruins dat er simpelweg te weinig bèta’s in de kamer zitten. Zo krijgt hij dus vlak voor de verkiezingen wat extra ruimte om zichzelf te promoten.
Lubach zakt weg en wordt verslagen door Nederlandse televisiegrootheid
Opeens krijgen kamerleden als Eppo Bruins en Mark Strolenberg extra aandacht en dus een mooie kans om zich in de schijnwerper te spelen. Dat is waarschijnlijk precies waar Arjen Lubach vooraf op hoopte. Zijn oplossing voor de digibetocratie is om meer technische kennis in de Tweede Kamer te krijgen. Met zijn item heeft hij er zelf eentje in de schijnwerpers gezet, maar er ook voor gezorgd dat anderen zich gaan melden.
De impact van Zondag met Lubach
Nu is het hopen dat het hier niet bij blijft, en dat meer politici en partijen zich gaan melden. Er moet gewoon meer tech-kennis in de Tweede Kamer komen. Wij kunnen daarvoor gaan zorgen met onze stem, maar dan moeten we wel weten bij wie we deze kennis kunnen vinden. Dus bij deze een oproep aan alle lijsttrekkers: Arjen Lubach heeft gezorgd voor het momentum. Nu is het aan jullie om ons te overtuigen.