Martyn de Jong
Martyn de Jong Gezondheid 1 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Zo reken je af met krachtverschillen tussen jouw armen

Indien je tijdens het trainen last hebt van een sterke en een zwakke kant, voor niet-optimale prestatie. Jouw zwakke kant vertraagt namelijk je progressie en het is uiteraard ook erg onhandig doordat je telkens van gewicht moet veranderen. Daarom is het hoog tijd om dit hinderlijke probleem voor eens en voor altijd recht te trekken.

Drop de barbells

Het probleem met barbells is dat het gewicht over één stang wordt verdeeld, terwijl jouw ene arm toch meer van het gewicht op zal vangen bij het uitvoeren van de oefening. Wanneer er een disbalans is tussen je armen kun je daarom beter met dumbbells trainen. Hiermee weet je precies met hoeveel je jouw zwakkere arm onder druk zet, wat je een goed inzicht verschaft van het verschil. En belangrijker nog: er is geen tweede arm om het gewicht mee te delen.

Laat jouw lichaam voor je werken

Door je armen los van elkaar te trainen, komt er een effect om het hoekje kijken dat een positieve fysiologische uitwerking heeft. Je lichaam heeft namelijk een bepaald systeem wat onze interne spierbalansen reguleert. Wanneer je onafhankelijk van elkaar je spieren onder druk zet, zal dit systeem in werking worden gesteld waardoor een herverdeling van de zenuwstimulatie ontstaat. Het gevolg is dat dit ten goede komt van de spierkracht en spierontwikkeling aan jouw zwakkere zijde.

Train uni-lateraal

Zoals eerder aangegeven, is het zeer belangrijk om je spieren los van elkaar aan te spreken. Voor elke spiergroep bestaan er losse oefeningen waarmee je dit kunt realiseren, waarvan akte.

Schouders:
Single-arm shoulder press
Single-arm-linear-jammer

Rug:
Single-arm bent over dumbbell rows
Single-arm lateral pulldown

Biceps:
Single-arm bicep curls
Concentration curls

Triceps:
Single-arm triceps pulldown
Seated one-arm overhead triceps extension

Borst:
Single-arm bench press
Single arm dumbbell flyes

Begin altijd met de zwakste kant

Zonder het door te hebben, geef je jouw sterkere kant waarschijnlijk een voorkeursbehandeling. Dit gebeurt door ‘m als eerste te trainen, maar ook doordat dit de arm is die je het meest voor dagelijkse handelingen gebruikt. Bij het trainen gaan we het daarom precies andersom doen. Begin altijd met de zwakste kant van de twee. Wanneer je deze als eerste aanpakt, ben je nét iets frisser en heb je wat meer meer energie om de oefeningen af te ronden.

Laat de zwakke kant het gewicht bepalen

Wat je doet is een gewicht kiezen waarmee je 12 reps aankunt met je zwakke arm. Vervolgens gebruik je ditzelfde gewicht ook voor jouw sterke kant. Waarschijnlijk zul je door deze aanpak het gevoel hebben dat je nog veel meer herhalingen had kunnen doen met de sterke kant, maar dat moet je juist niet doen. Hierdoor optimaliseer je het gewicht voor de zwakkere kant en verklein je het gat door de sterke kant minder aan te spreken. Op den duur zal het verschil zijn rechtgetrokken en kun je weer trainen als vanouds. Probleem opgelost!

Dagelijks fitness & voeding-content op je beeldscherm? Word lid van onze ‘Get Fit’-community op Facebook.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.