Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Huizenmarkt 16 nov 2024
Leestijd: 3 minuten

Zo koop je voor €6.500 een huis in Japan, ook als Nederlander

De halve wereld kampt met een woningtekort, maar in Japan staan juist 9 miljoen huizen leeg die niemand wil hebben. Manners haalt de krenten uit de pap en de sappigste wagyu uit de radioactieve sloot (we zeggen ook maar wat). Dit zijn de beste koopjes op de Japanse woningmarkt.

Japan is de laatste jaren razend populair als vakantieland. Ze schijnen er verwarmde toiletpotten te hebben en we hebben wel eens gehoord dat je er gebruikte slipjes uit een automaat kunt halen. Ach, je moet ervan houden. Wat ons allemaal zal bekoren, en met name de woningzoekers onder ons, zijn de spotgoedkope huizen die in groten getale in het land te vinden zijn. Manners scrolt vluchtig door 9 miljoen huizen heen en legt twee buitenkansjes aan je voor.

Het huizenoverschot in Japan

Het geboortecijfer in Japan bereikte in 2023 een nieuw dieptepunt met 1,2 geboortes per vrouw, waarmee het binnen Europa overigens op de een-na-laatste plaats zou staan. Al jaren gaan er meer Japanners dood dan dat er worden geboren.

Huis te koop voor 6.500 euro

Vooral op het platteland zijn er hierdoor veel huizen leeg komen te staan. We vinden er een die je al voor 6.500 euro kunt kopen. Ziet er niet eens heel slecht uit.

Hiervoor moet je wel naar de stad Otaru, dat op het noordelijke eiland Hokkaido ligt. In de winter ligt er een permanente laag sneeuw van 1,20 meter hoog. In de zomer is het er juist uiterst erg heet en broeierig.

Prachtig huis te koop voor 118.000 euro

We zoeken ook een huis in iets betere omstandigheden, zowel qua staat als klimaat. Op het zuidelijke eiland Kyushu vinden we een stadje met aangename zomers en milde winters, waar je voor 118.000 euro dit vrijstaande huis koopt. Alle tatami’s liggen er prima bij en je krijgt er ook een Japanse tuin van 1.600 vierkante meter bij, inclusief een vijver vol koikarpers.

Met de gemiddelde huizenprijs in Nederland in het achterhoofd (en die verwarmde wc’s) wordt het toch wel behoorlijk verleidelijk. Stel je zou de stap willen wagen, hoe krijg je dan als Hollander een verblijfsvergunning in Japan?

Hoe emigreer je naar Japan?

Japan was eeuwenlang een gesloten bolwerk, maar tegenwoordig is het niet onmogelijk om ernaartoe te emigreren. Om een permanente verblijfsvergunning te krijgen, moet je wel eerst aan paar jaar werkzaam zijn voor een Japanse werkgever. Dit kun je op een paar manieren voor elkaar krijgen.

Je kunt als student een jaar in Japan gaan studeren. Op een studentenvisum mag je ook een aantal uur werken. Zijn ze blij met je? Dan kun je daarna vast in dienst blijven. Een andere mogelijkheid is om in Nederland te gaan werken bij een bedrijf dat ook in Japan actief is, om je vervolgens daarheen te laten verplaatsen. Bedrijven als Sony, Panasonic, Canon, Mitsubishi en Yakult (dat is blijkbaar ook Japans) hebben vestigingen in Nederland.

Tot slot geeft Japan werkvisa uit voor een breed scala aan gespecialiseerde buitenlanders in sectoren waar ze zelf tekorten hebben. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Afgestudeerden in de Geesteswetenschappen, Talen of International Services (die aan de slag kunnen als docenten, vertalers en consultants)
  • IT-specialisten (software developers of ingenieurs)
  • Vakpersoneel (voor gespecialiseerde banen zoals koks, ambachtslieden, etc.)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.