Redactie
Redactie Human Interest 22 jun 2016
Leestijd: 7 minuten

Zo bouw je aan jouw like factor

Of je ‘m nu hebt of niet: de like factor (of het ontbreken hiervan) heeft invloed op hoe jij erop staat bij mensen en – ook niet onbelangrijk – op wat zij jou gunnen. Sommige mensen hebben van nature meer charisma en een hogere like factor dan anderen, maar met deze tips kan iedereen die factor verhogen.

Het effect van de like factor

Wat is die like factor nu precies? Het is een vrij ongrijpbaar iets. Iedereen erkent en herkent het, maar welke elementen en eigenschappen zorgen er nu voor dat iemand de like factor heeft of niet? Misschien ben of ken jij wel iemand met een enorme like factor: die kerel die overal high fives krijgt, om wiens grappen steevast gelachen wordt en over wie niemand slecht spreekt, ook niet achter zijn rug om. De like factor wordt begeerd door mensen die ‘m niet hebben. Hoewel het vooral een gevoelsding is, zijn er wel degelijk zaken die bijdragen aan het verhogen van de like factor. Denk aan de onderstaande punten.

Alles begint bij verzorging

Je kunt er kort of lang over praten: feit is gewoon dat mensen visueel zijn ingesteld. Een onverzorgd uiterlijk gaat niet bijdragen aan jouw like factor. Je hoeft echt niet overgestileerd en supergelikt voor de dag te komen: het draait immers niet om indruk maken, maar bedenk wel: als iemand tijd heeft voor een praatje en de keuze heeft tussen een verzorgde man en een sloeber, dan zal 99% op de verzorgde man afstappen. Voordat je jouw like factor kunt laten gelden, moet men je natuurlijk wel eerst leren kennen.

Neem een open houding aan

Een open houding klinkt als een open deur, maar hoe vanzelfsprekend dit ook is: voor veel mensen blijkt het aannemen van een open houding ontzettend lastig. Hoeveel mensen staan er niet te praten met hun armen over elkaar heen? Hoeveel mensen nemen niet een afgesloten houding aan als zij gaan zitten? Met een open lichaamshouding speel je in op het onderbewustzijn van mensen. Houd je armen open, toon je handpalmen en mensen zullen je automatisch (en vaak onbewust) aanzien voor een open en sympathiek persoon.

Noem mensen bij naam

Hoe persoonlijker je bent in informele gesprekken, des te meer warmte mensen bij je zullen voelen. Iemand bij naam noemen, geeft deze persoon de indruk dat je attent en oprecht geïnteresseerd bent. Zaak is wel om de naam niet geforceerd te gaan gebruiken, dus houd het natuurlijk en neem je vooral niet voor om elke vijf zinnen de naam van je gesprekspartner te noemen. Mocht je overigens moeite hebben met het onthouden van namen, dan hebben wij hier goede tips voor je.

(Glim)lach met regelmaat

Lichaamstaal is een krachtig iets, dat zul je ongetwijfeld weten. Naast de open houding die je in een gesprek aanneemt, doet lachen ook wonderen voor jouw like factor. We hebben het niet over bulderen om iemands grap, maar om een geamuseerde, vriendelijke (glim)lach. Heb je het naar je zin in een gesprek? Laat het dan zien. Diverse studies hebben het effect van jouw humeur op dat van anderen bewezen. Jouw lach werkt aanstekelijk en bovendien ontwapenend.

Maak oogcontact

Oogcontact is voor veel mensen een beetje awkward. Als je erop let, zul je merken dat veel mensen toch zo nu en dan even wegkijken. Andere mensen worden nerveus als je hen de hele tijd recht aan blijft kijken. In hoeverre je oogcontact echt helemaal doorvoert, is aan jou om te bepalen: je moet mensen een beetje aanvoelen. Merk je dat jouw oogcontact jouw gesprekspartner ongemakkelijk doet voelen, dan werkt dit waarschijnlijk averechts op jouw like factor. Desalniettemin: hanteer altijd minimaal een beperkte mate van oogcontact; je komt er er sympathieker mee over. De ongeschreven ‘gouden regel’ voor oogcontact tijdens gesprek is overigens 60%. Bij 60% oogcontact kom je vriendelijk, betrouwbaar en geïnteresseerd over.

Stel vragen

Het beste gevoel dat je in een gesprek kunt krijgen, is het gevoel dat jouw gesprekspartner oprechte interesse in je heeft. Wees zelf ook die persoon die interesse toont. Tussen jou en ons: je zit wel eens aan tafel met iemand die je echt dodelijk saai vindt. Ondanks dat wil je natuurlijk niet dat diegene jou een ongeïnteresseerde lul vindt. Vragen stellen is een uiting van oprechte interesse, maar óók een manier om interesse te veinzen. Hoe het ook zij: door vragen te stellen, voelt jouw gesprekspartner zich gewaardeerd en stijgt jouw like factor.

Vraag om advies

De overtreffende trap van ‘stel vragen’ en dé manier om jouw like factor te boosten bij lastige gesprekspartners. Net zoals jij wel eens in gesprek raakt met iemand die je niet boeit, kan het ook voorkomen dat je een praatje probeert de maken met iemand die jou niet interessant vindt. Hier komt vragen om advies handig van pas. Nog meer dan wat chit chat-gerichte vragen streelt het iemands ego wanneer hij/zij naar zijn/haar mening of advies gevraagd wordt. Het is voor jouw gesprekspartner een teken dat jij zijn/haar kennis en expertise onderschrijft. Iemand gaat zich er belangrijk en gewaardeerd door voelen. Het gevolg? Je zult direct in achting stijgen bij mensen die wellicht nog niet zo’n hoge pet van je ophadden.

Meester je timing

Timing is belangrijk in vrijwel alles wat je doet, en al helemaal in jouw gesprekken met anderen. ‘Spreken is zilver, zwijgen is goud’ luidt het spreekwoord en zo is het maar al te vaak. Weet wanneer je even luisteren moet. Mensen waarderen een luisteraar. Ook door de lachers op jouw hand te krijgen, kun je jouw like factor verhogen maar hierbij is timing van het grootste belang. Zoals je met een scherpe opmerking of goede grap op het juiste moment mensen voor je kunt winnen, zo kun je hen ook irriteren door fout te timen. Voel situaties en stemmingen aan.

Leun voorover

Of je nu tegenover elkaar zit of staand een gesprek voert: door iets voorover te leunen, maak je een open en geïnteresseerde indruk. Dit ligt in het verlengde van de open houding en versterkt zaken als oogcontact en vragen stellen. Je hoeft echt niet in een hoek van veertig graden voorover te hellen, maar mensen ervaren het als prettig wanneer je jouw bovenlichaam iets in hun richting positioneert.

De juiste aanraking

Over aanraking zouden wij pagina’s vol kunnen schrijven; vooral over de foute voorbeelden. Wij gaan er vanuit dat je weet dat het je doorgaans niet in dank afgenomen wordt wanneer je amicaal op de schouder slaat van een man die je amper kent of je jouw hand op de heup van een dame legt. Niet doen. Maar de juíste aanraking kan wel versterkend werken op jouw like factor.

Wat zijn dan goede voorbeelden? Wanneer je iemand bij een afscheid de hand schudt, maak je een uitstekende last impression wanneer je tijdens het schudden even je andere hand op de rug van de hand die je schudt (dus van je gesprekspartner) legt. Eventjes en kort, vergezeld van een extra ferme last shake om te bedanken. Kijk maar eens naar hoe vaak politici dit doen. Als je al enigszins bekend bent met iemand, kun je dit ook tijdens de ontmoeting doen.

Gun een ander de spotlight

Dé manier om je eigen sympathie te benadrukken in een groep met mensen, is door in te spelen op de variërende verhoudingen. Een ander de spotlight gunnen, is vooral handig in een groep waarin nog niet iedereen elkaar (goed) kent. Stel dat enkele mensen weten dat jij het een en ander weet van voetbal, maar jij weet dat Dennis er nog veel meer verstand van heeft, dan kun je deze wetenschap gebruiken om de positie van Dennis én die van jou te versterken.

Vraagt iemand jou wie het EK gaat winnen, dan geef je even kort jouw visie en vervolg je met iets als ‘Maar ik ben benieuwd wat Dennis hiervan vindt.’ Zo zet je Dennis neer als autoriteit (vindt-ie fijn) én toon je de hele groep dat jij graag een spreekwoordelijk stapje terugzet om een ander in de belangstelling te laten staan. Hiermee kom je sympathiek over, des te meer wanneer je dit echt uit jezelf doet.

(Foto’s: iStock)

Wil je naast likeable ook aantrekkelijke overkomen? Check dan deze tips.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.