Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Geld & Carrière 6 apr 2025
Leestijd: 3 minuten

Zo bespaar je geld en water met een gesubsidieerde regenton

Elke gemeente in Nederland heeft zijn eigen set aan groene subsidies klaarliggen. Onlangs lieten we zien hoe je 2.000 euro krijgt om je tuin te vergroenen, nu richten we ons specifiek op de aanschaf van een regenton. Welk bedrag aan kraanwater bespaar je hiermee, en hoeveel subsidie kun je krijgen?

Het is amper april of Nederland is alweer kurkdroog. Zonde om je tuin te besproeien met ‘blauw goud’, drinkwater van de allerhoogste kwaliteit, dat volgens sommige wetenschappers dé grondstof van deze eeuw wordt. Nu al zit de prijs van kraanwater flink in de lift, al is het nog steeds vrij sympathiek geprijsd. Manners berekent hoeveel je bespaart door bepaalde huishoudelijke taken met regenwater uit te voeren.

Geld besparen met een regenton

Elk jaar valt er in Nederland ongeveer 800 tot 900 millimeter neerslag per vierkante meter. Als je de regen opvangt van vijftig vierkante meter dakoppervlak, dan vang je dus 40.000 liter water per jaar op. Kies je voor een flink model regenton, dan past daar 1.000 liter in. Hoewel je in de herfst waarschijnlijk te veel water opvangt en in de zomer te weinig, gaan we er in dit rekenvoorbeeld vanuit dat je met slim waterbeheer de helft van alle neerslag kunt gebruiken. Hiermee bespaar je dus 20.000 liter kraanwater.

1.000 liter kraanwater2,61 euro
20.000 liter kraanwater52,20 euro
Bron: Waternet

Anno 2025 kost 1.000 liter kraanwater (inclusief belastingen) 2,61 euro. Niet veel, maar wel alweer 22 eurocent meer dan in 2024. Als het je lukt om 20.000 liter uit je regenton weg te zetten (in de eerste plaats door je tuin te besproeien, maar wc doorspoelen of ermee wassen kan ook), bespaar je jaarlijks 52,20 euro. Best de moeite waard.

Aankoopbedrag regenton terug met groene subsidie

Zeker als je niks voor een regenton hoeft te betalen. Ook gemeenten hebben er baat bij dat hun burgers minder kraanwater en meer regenwater gebruike, want zo worden het riool en de waterzuiveringsbedrijven ontlast. Sommige gemeenten geven daarom subsidie op de aanschaf van een regenton. De specifieke regeling verschilt per gemeente.

Via de Groene Subsidiewijzer kiezen we een willekeurige gemeente om te kijken hoe het daar geregeld is. Het wordt Almelo, en daar hebben we meteen beet. In Almelo kun je subsidie aanvragen voor een regenton van 100 liter of meer. Voor een ton tussen de 100 en 200 liter krijg je 35 euro subsidie, een grotere ton levert 60 euro subsidie op. 

We zoeken nog even door om te zien of er elders in Nederland meer te halen valt. We klikken weer een eind weg. In Amstelveen krijg je niks, in Amsterdam ook niks, in Boxtel 50 euro, in Den Bosch niks. In Den Haag gaat het voor het eerst om een serieus bedrag. Hier krijg je 50 procent van de kosten van een regenton vergoed, tot een maximum van 500 euro. Heb je een Ooievaarspas (dat is voor arme mensen)? Dan wordt zelfs 100% van de kosten vergoed.

Zo heeft iedere gemeente een aparte regeling. Om te ontdekken hoe het in jouw gemeente geregeld is, check je zoals gezegd de Groene Subsidiewijzer. Voor de precieze regeling helpt het vaak om naar de website van je gemeente te gaan, want daar staan de voorwaarden in meer detail uitgelegd.

Hoe duur is een regenton?

Regentonnen zijn er alle soorten en maten. Een regenton van 100 liter koop je al voor 39,99 euro bij de Gamma. Ook met de ietwat gierige regeling van de gemeente Almelo hoef je nog maar 5 euro bij te leggen. Wil je liever een kast van een regenton waar duizend liter in past? Dan zien we op Bol een soort Romeinse pilaar staan voor 710,88 euro. Een fikse investering, behalve voor Hagenaren met een Ooievaarspas, naast de andere gemeenten met een ruime regeling waar we toevallig nog niet op hebben geklikt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.