Zo bespaar je 1.776 euro als huurder in 2025 dankzij nieuwe wet
Vanaf 1 januari 2025 gelden er nieuwe maximale prijzen voor huurwoningen in de sociale en middenhuur. Lees hier hoe je erachter komt of jij te veel betaalt én hoe je een huurverlaging afdwingt.
Eerder dit jaar becijferde Follow the Money dat 140.000 huurders in Nederland te veel huur betalen en nog geen actie hebben ondernomen om dit te veranderen. De 13.000 mensen die wél in het geweer kwamen, werden in 90 procent van de gevallen in het gelijk gesteld. Gemiddeld sleepten zij een huurverlaging van 148 euro per maand (1.776 euro op jaarbasis) uit het vuur. In dit artikel lees je hoe je ontdekt of ook jij te veel huur betaalt én hoe je een huurverlaging bewerkstelligt.
Wet Betaalbare Huur: vernieuwd puntensysteem in 2025
Op 1 juli 2024 werd de Wet Betaalbare Huur ingevoerd. Hiermee wilde men de exorbitante prijzen in de huursector aan banden leggen − vooralsnog met wisselend succes. Sindsdien is de maximale huurprijs afhankelijk van de kwaliteit van de woning. Via deze link van de Huurcommissie kun je uitrekenen hoeveel ‘woningwaarderingspunten’ jouw woning heeft. Bij elk aantal punten hoort een maximale prijs die de verhuurder mag rekenen.
Zodra je het aantal punten van je huurwoning hebt achterhaald, kun je ook de maximale prijs opzoeken. Deze geldt alleen bij huurwoningen in de sociale en middenhuur. Voor woningen in de vrije sector bestaat geen maximumprijs.
De maximale huurprijs per type woning
Vanaf 1 januari 2025 verandert de maximale huurprijsgrens per aantal woningwaarderingspunten én de zogeheten ‘liberalisatiegrens’. Dit is de grens tussen middenhuur en vrije huur. Boven de liberalisatiegrens geldt er geen maximale huurprijs meer. In onderstaande tabel zie je welke maximale huurprijs er in 2025 hoort bij het aantal woningwaarderingspunten.
Aantal woningwaarderingspunten | Maximale huurprijs |
---|---|
Tot 143 punten: sociale huurwoning | € 900,07 |
Tot 186 punten: middenhuurwoning | € 1.184,82 |
Boven 186 punten: vrije huurwoning | Geen maximale huurprijs |
Via deze pagina van het Ministerie van Volkshuisvesting kun je het precieze maximumbedrag vinden dat hoort bij een specifiek aantal woningwaarderingspunten.
Wat moet je doen als je te veel huur betaalt?
Als je meer betaalt dan de maximale huurprijs die bij het aantal punten van jouw woning hoort, kun je op basis hiervan een huurverlaging vragen bij de verhuurder. Wil deze niet meewerken? Dan kun je de kwestie voorleggen aan de Huurcommissie. Zij doen een bindende uitspraak over het geschil, waar de huurder én verhuurder zich aan moeten houden.
Zoals eerder gezegd krijgt 90% van de huurders gelijk bij een klacht. Het risico is wel dat de relatie met de verhuurder verziekt raakt, die er in sommige gevallen niet van gediend zijn als ze niet ongestoord hun huurders kunnen uitmelken. Des te meer reden om ze aan te pakken, dunkt ons.