Younes Ben Abdelkader
Younes Ben Abdelkader Liefde & Seks 22 sep 2018
Leestijd: 5 minuten

8 tekenen waardoor je weet dat het niet goed zit in je relatie

Een goed werkende relatie is niet iets dat zomaar aan komt waaien. Let goed op deze zeven patronen en eigenschappen die funest zijn voor het voortbestaan van je partnerschap. Herken je een van de problemen hieronder? Pak het dan zo snel mogelijk aan voordat er spreekwoordelijke bommen afgaan in je liefdesverhouding.

Psychologische problemen in een relatie

Mentale aandoeningen zijn een gevaar in elke verstandhouding, of deze nou vriendschappelijk of intiem is. Deze condities komen vaker voor dan je denkt en kunnen serieuze emotionele schade en pijn opleveren. Wees hier dus bedacht op. Betrap je jezelf of je partner op verschijnselen als narcisme, borderline of een andere kwelling zorg dan dat er zo snel mogelijk stappen worden ondernomen om de hulp te zoeken die nodig is. Denk niet dat je het zelf wel even op kunt lossen want dit complexe probleem kan binnen no time je relatie saboteren.

Projecteren

Je partner idealiseren of demoniseren kan in veel relaties onbewust voorkomen. We hebben het hier over het projecteren van pijnlijke herinneringen uit je verleden op je partner of hem/haar gebruiken om jezelf te repareren na iets wat je is overkomen in een vorige relatie. Dit kan eigenlijk alleen maar leiden tot teleurstelling en een gebroken hart. Niemand zonder een diploma in psychologie kan echter de diepgewortelde problemen uit je jeugd of het gebrek aan liefde van je moeder voor je repareren. Dat moet iedereen uiteindelijk zelf doen.

Jaloezie en onzekerheid

Pas op als je denkt dat je jouw partner vooral aantrekkelijk vindt vanwege zijn/haar succes, status, rijkdom of het feit dat ze ergens heel goed in zijn. Dit lijkt misschien op aantrekkingskracht, maar vaak komt het voort uit jaloezie of een kwetsbare onzekerheid over je eigen kunnen. Uiteindelijk zul je je hier ook steeds meer naar gedragen en je geliefde gaan ondermijnen om je beter te voelen over jezelf. Wil je deze relatie toch een kans geven? Leer dan juist van je partner hoe je de dingen kunt bereiken die je wil bereiken in je leven. Werk aan jezelf en maak je eigen succes, in plaats van je onzeker vast te klampen aan iemand waar je stiekem jaloers op bent.

Machtsstrijd onder het oppervlakte

Je wil graag de alfa zijn in de relatie, dat snappen we heel goed. Helaas uit zich dat op een niet zo prettige manier als je niet het idee hebt dat je de alfa positie kunt bekleden zonder je partner daarvoor te moeten ondermijnen. Dit gebeurt vaak onbewust en het is niet per se iets om je voor te schamen. Deze innerlijke struggle hebben we allemaal wel eens. Let op je eigen gedrag en zorg dat je niet doet tegen je wederhelft. Praat in plaats daarvan over je problemen, je partner is er juist om dit soort dingen bij kwijt te kunnen. Wees eerlijk tegen elkaar en probeer samen vooruit te komen, want zelfs een zilverrug is nergens zonder z’n vrouwtje.

IJdele hoop houden

Hoop je dat je partner voor jou wel zal gaan veranderen? Ondanks dat je instinct, je gezonde verstand en al het bewijsmateriaal erop wijst dat het niet gaat gebeuren?  Dat noemen we ‘wishful thinking’. Je weet dat het niet gaat gebeuren, maar je bent bang om de verantwoordelijkheid te nemen en dingen te veranderen. Je wil de relatie niet beëindigen omdat je denkt dat je dan overkomt als een veeleisend of zeurend persoon die de ander niet kan accepteren zoals ‘ie is.

Steeds hetzelfde blijven doen en hopen op een ander resultaat is wat over het algemeen wordt gezien als de definitie van waanzin en kan alleen eindigen in verdriet. Het is makkelijk om bij iemand te blijven en het allemaal uit te stellen, maar als het niet werkt dan ben je het aan jezelf verplicht om actie te ondernemen. Want een doodlopende relatie wordt niemand vrolijk van.

Drang naar bevestiging

We kennen de uitspraak allemaal wel: als je niet van jezelf kunt houden, hoe kun je dan van iemand anders houden? Als je zoekt naar bevestiging bij een partner, verander je in een soort parasiet die teert op een ander. Als je waardering puur en alleen uit je relatie kunt halen, gaat het geheid mis. Zorg dat je een compleet en gelukkig persoon bent in je eentje en laat je relatie de kers op de taart zijn. Want als er bij het uitgaan van je relatie niets van je overblijft, betekent het dat je niet veel te bieden had to begin with. 

De angst om alleen te zijn

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is het niet de bedoeling dat je een relatie hebt om jezelf wijs te maken dat je iets waard bent. Dit probleem gaat veel dieper dan simpelweg onzeker zijn over je capaciteiten. Je denkt zo slecht over jezelf dat je in feite denkt dat je het leven niet in je eentje aankunt. Mensen met dit probleem zijn vaak bezig zich constant aan te passen aan de wensen van hun partner, zodat ze niet alleen gelaten worden. Ze zijn zo bang dat anderen hen in de steek laten, dat ze zichzelf te kort doen. Vreemd genoeg is het moment dat je alleen bent en je gelukkig voelt, het moment dat je waarschijnlijk de ware tegen het lijf loopt. Wees blij met wie je bent en wat je doet, straal dat uit en de juiste mensen zullen naar je toe getrokken worden.

Communicatie is de sleutel tot een succesvolle relatie

Wat we uit deze valkuilen kunnen opmaken is dus dat het vooral heel erg belangrijk is om te blijven praten met je partner. Wees open en eerlijk en wees niet bang om te zeggen wat je wil of wat je dwarszit. Hou ook van jezelf en probeer wat zelfvertrouwen op te bouwen en jezelf te accepteren voordat je aan een relatie begint. Heb je daar moeite mee? Dan kun je hier wat tips vinden. En onthoud: elke relatie begint met twee gelukkige individuen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.