‘s Werelds bekendste Nationale Park dicht om klimaatextremen
‘s Werelds bekendste Nationale Park sluit tijdelijk zijn poorten door bovengemiddeld hoge temperaturen en smeltende sneeuw. Yosemite National Park in Californië zucht onder het klimaatprobleem.
Het meest bezochte Nationale Park van Amerika is overigens het prachtige Great Smoky Mountains, maar Yosemite is op Google wereldwijd het meest gezochte natuurgebied. Het is een treurige reality check dat juist dit park tijdelijk moet sluiten door weerextremen. Misschien is het tegelijk ook een nieuwe eye-opener die positief kan werken op klimaatakkoorden van de toekomst. Al lijkt dat ijdele hoop.
Yosemite National Park dicht door sneeuw en hitte
Het Yosemite National Park in Californië gaat komend weekend in ieder geval voor een groot deel dicht voor bezoekers. Door hoge temperaturen in de Amerikaanse staat wordt een snelle dooi verwacht van de enorme hoeveelheden sneeuw in de bergen, waardoor de Merced-rivier in het park buiten zijn oevers treedt, met wijdverspreide overstromingen tot gevolg.
Voorjaarsoverstromingen komen wel vaker voor in het beroemde Nationale Park, maar dit jaar worden er problemen verwacht door een combinatie van veel sneeuw en een snelle dooi. In het Sierra Nevada-gebergte viel afgelopen winter namelijk een recordhoeveelheid sneeuw. Daarnaast staat Californië momenteel een hittegolf te wachten met temperaturen van ruim boven de 30 graden.
De National Weather Service verwacht problemen door smeltende sneeuw langs de berghellingen. Tegen vrijdag kunnen er mogelijk overstromingen in delen van de Yosemite-vallei in het onder toeristen erg populaire hart van het park ontstaan door het overstromen van de Merced-rivier.
Steeds meer klimaatextremen
Het bekendste Nationale Park ter wereld laat weten dat wegen en bruggen, zoals de Pohono-brug bij de centrale ingang van het park, onder water kunnen komen te staan. Daardoor wordt het onveilig voor bezoekers. Het park, dat jaarlijks zo’n 4 miljoen bezoekers trekt, sluit de deuren van vrijdag tot vooralsnog woensdag.
Dit zal waarschijnlijk niet de laatste sluiting van het seizoen zijn: tot begin juli worden er overstromingen verwacht. Afgelopen winter moest Yosemite National Park ook al enkele weken dicht vanwege extreme weersomstandigheden, zoals een sneeuwval van ruim een meter. Vorige zomer gooiden bosbranden roet in het eten. Lees hier meer over de tijdelijke sluiting.