Zo maak je bezwaar tegen te hoge WOZ en bespaar je €123,19
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2FWOZ-waarde-gemeentebelasting-besparen-bezwaar-indienen.jpg)
Een groot deel van de gemeentebelastingen die je betaalt, is gebaseerd op de WOZ-waarde van je woning. Een kritische blik op dit getal kan je soms wel honderden euro’s besparen, ook als je geen huiseigenaar bent.
De jaarlijkse tarieven zijn berekend en dus valt het aanslagbiljet gemeentebelastingen binnenkort weer op de (digitale) deurmat. Wist je dat deze belastingen grotendeels gebaseerd zijn op één cijfer, dat ook nog eens geschat wordt? Ontdek hier wat de WOZ-waarde van je woning met je belastingen doet en hoe je honderden euro’s kunt besparen.
Je huidige WOZ-waarde vind je hier.
WOZ-waarde op je aanslagbiljet
Veel van de bedragen die op je aanslagbiljet 2025 staan, zijn gebaseerd op de WOZ-waarde (waarde onroerende zaken) van je woning op 1 januari 2024. Hoe hoger die waarde, hoe meer belasting je betaalt, bijvoorbeeld voor onroerendezaakbelasting. Volgens de Waarderingskamer komt de gemiddelde WOZ-stijging van 2023 tot 2024 neer op 5,4%.
In het perfecte scenario zou de gemeente elk jaar een taxateur bij je huis langs sturen om te kijken wat je woning waard is. In de praktijk is dit natuurlijk niet te doen en wordt gebruik gemaakt van rekenmodellen. Hierdoor kan het zijn dat je WOZ-waarde niet overeen komt met de werkelijke waarde van je woning. En dat is voor zowel huiseigenaren als huurders interessant. Een lage WOZ-waarde kan namelijk betekenen dat je te veel huur betaalt.
Effect van de WOZ-waarde op gemeentebelasting
De WOZ-waarde vormt de basis voor berekeningen van allerlei belastingen. Eerder noemden we al de onroerendezaakbelasting, maar in sommige gemeentes wordt ook de rioolheffing op dit getal gebaseerd. Ten derde is de hoogte van de waterschapsbelasting ervan afhankelijk en tot slot is de WOZ bepalend voor het eigenwoningforfait. Die geschatte woningwaarde is daardoor ook weer van invloed op je inkomstenbelasting.
Ga binnen zes weken in beroep
Goed, veel verschillende radertjes die dus draaien op basis van een getal wat gemaakt wordt door een computermodel. Lijkt ons verstandig dat je daar met extra zorg naar kijkt. Je hebt vanaf het moment van ontvangen zes weken de tijd om in beroep te gaan tegen je WOZ-waarde. Volgens gegevens van De Waarderingskamer maakt ongeveer 3-5% van de woningeigenaren gebruik van dit recht. In de afgelopen jaren bleek dat beroep in meer dan 33% van de gevallen succesvol.
Vermoed jij dat de WOZ-waarde die de gemeente voor je heeft bepaald te hoog is? Maak bezwaar, want het loont. Bijvoorbeeld met deze voorbeeldbrief van de Consumentenbond. Je kunt ook externe partijen inschakelen om in jouw naam bezwaar te maken, echter kost dit de gemeente extra geld, wat op lange termijn voor meer kosten voor de belastingbetaler zorgt.
Hoeveel geld kun je hiermee besparen?
Mocht de WOZ-waarde inderdaad te hoog zijn ingeschat en aangepast worden, kan dit je veel geld besparen. Hoeveel is afhankelijk van de tarieven die je gemeente hanteert en de grootte van de aanpassing. Laten we een rekenvoorbeeld geven van de meest gemiddelde gemeente van Nederland, Alphen aan Den Rijn, voor een gemiddelde WOZ-waarde van 379.000 euro. Stel dat je WOZ-waarde 10% lager uit zou vallen, bespaar je al minstens €123,19.
Nog geen huiseigenaar en de hoop op een huisje in Nederland opgegeven? Voor slechts 31 duizend euro koop je deze prachtige villa in Zweden.