Zo check je jouw WOZ-waarde in 2024 en dat bespaart je veel geld
Ieder jaar wordt de WOZ-waarde van je woning opnieuw bepaald. En die bepaling valt nogal eens te hoog uit. Laat dat nu net geld kosten. Met deze simpele handeling voorkom je dat je te veel betaalt.
Nog geen huiseigenaar, maar wel de ambitie om dat dit jaar te worden? Check ter indicatie dan de maximale hypotheek voor een stel met twee minimuminkomens of met een dubbel modaal inkomen.
Je kunt de actuele waarde van je woning hier checken.
Bepaling WOZ-waarde in 2024
Hoe hoger de WOZ-waarde van je woning, des te meer belasting je betaalt; bijvoorbeeld voor de onroerendezaakbelasting. Dat is kort gezegd waar het op neer komt. Volgens de Waarderingskamer (die controleert en beoordeelt gemeenten op de uitvoering van de WOZ-wet) komt de gemiddelde WOZ-verandering in 2024 uit op een stijging van tussen de 2 en 4 procent.
Per gemeente wordt de WOZ-waarde bepaald op basis van computermodellen. Toch kan het gebeuren dat de WOZ-beschikking te hoog uitvalt. In dat geval kun je bezwaar maken. Dat geldt overigens niet alleen voor huiseigenaren, ook voor huurders is de WOZ-waarde van belang. Is de WOZ-waarde van jouw woning juist laag? Dan kan het zijn dat je te veel huur betaalt.
Effect van de WOZ-waarde
De WOZ-waarde vormt de basis voor de berekening van allerlei belastingen, uitgevoerd door verschillende overheidsinstanties. Zo vormt de WOZ-waarde de basis voor de onroerendezaakbelasting en in sommige gemeentes geldt dit ook voor de rioolheffing.
Daarnaast is deze geschatte woningwaarde bepalend voor het eigenwoningforfait. Dat heeft op haar beurt weer impact op je inkomstenbelasting. Tot slot wordt de WOZ-waarde gebruikt door de Waterschappen voor de watersysteemheffing.
Bezwaar maken en geld besparen
Maar wat als de woningwaarde nu te hoog wordt ingeschat? In dat geval kan het zijn dat je dus honderden euro’s te veel betaalt. Heb je dat vermoeden? Dan kun je zelf bezwaar maken, bijvoorbeeld met behulp van deze voorbeeldbrief van De Consumentenbond.
Daarnaast kun je een beroep doen op commerciële partijen die het bezwaar voor je indienen. Vaak zijn deze diensten gratis voor de consument, maar dat geldt niet voor de gemeente. Gemeenten betalen namelijk een procesvergoeding. Het resultaat? Als heel veel mensen dus gebruik maken van deze diensten, moet de gemeente hoge vergoedingen betalen. En die kosten, die komen dan toch weer terug bij de burger door middel van hogere gemeentebelastingen.