Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 11 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoe je zomaar 2.538 euro te veel belasting betaalt als huiseigenaar

Een te hoge WOZ-waarde kost je al gauw een paar honderd euro. Gelukkig zijn er manieren om daar bezwaar tegen te maken. Maar waarom kost het je eigenlijk geld als het onroerend goed op een (te) hoge waarde wordt geschat? Deze drie belastingen worden dan flink opgeschroefd.

Mocht je je belastingaangifte van dit jaar nog niet hebben ingediend, let er dan vooral op dat je deze drie veelgemaakte fouten niet maakt.

Hoge WOZ-waarde

De reden waarom een hoge WOZ-waarde nadelig is wanneer je geen verhuisplannen hebt, is voornamelijk te danken aan drie belastingen die gebaseerd worden op de hoogte van je WOZ-waarde. Jaarlijks kost een te hoge WOZ-waarde je tussen de 63 en 2.538 euro. Stel dat je hypotheek een looptijd heeft van 30 jaar, dan betaal je mogelijk 76.140 euro te veel.

Inkomstenbelasting

Tijdens de jaarlijkse inkomstenbelastingaangifte kan het een flink verschil maken of je eigenaar bent van een woning. Stel dat je een woning van 4 ton bezit, zonder hypotheek, dan was het eigenwoningforfait in 2022 om precies te zijn 0,45 procent van de waarde van de woning. In dit geval komt dat uit op 1.800 euro. In 2022 gold een bijtellingstarief van 13,3 procent. Die 13,3 procent van 1.800 komt neer op een bedrag van 240 euro. Over die bijtelling van 240 euro betaal je van een belastingtarief van 37 procent, wat neerkomt op 89 euro. Hoe hoger de waarde van de woning wordt geschat, des te meer inkomstenbelasting je dus betaalt.

Schenk- en erfbelasting

Erf je een woning of ontvang je een woning uit een schenking? Dan is de WOZ-waarde van die woning bepalend voor de hoogte van de schenk- of erfbelasting die je betaalt. In principe wordt de belasting bepaald op basis van de WOZ-waarde in het jaar van overlijden. Maar je kunt er ook voor kiezen om de WOZ-waarde van het jaar na overlijden te gebruiken. Als de geschatte woningwaardes dus zakken, kan het geld opleveren om voor de laatste optie te kiezen.

Gemeentebelasting

Onder de gemeentebelastingen valt onder andere de zogenoemde onroerendezaakbelasting (OZB). De OZB wordt bepaald op basis van de WOZ-waarde. Per gemeente verschilt het tarief, maar het is in alle gevallen een percentage van de waarde van de woning. Hoe hoger de vastgestelde WOZ-waarde, des te hoger het belastingtarief, dus. Ook de watersysteemheffing wordt bepaald op basis van de WOZ-waarde. Van deze waterbelastingen wordt bijvoorbeeld het onderhoud van dijken gefinancierd. In sommige gevallen wordt ook de rioolheffing berekend op basis van de waarde van de woning. Dit geldt echter niet in alle gemeenten: soms geldt de grootte van het huishouden.

Belastingaangifte en WOZ: 1 minuut kan je 300 euro opleveren

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.