Alrik de Jong
Alrik de Jong Architectuur Gisteren
Leestijd: 3 minuten

Stad van de toekomst voor Mount Fuji opent nu al haar deuren

Een fenomenaal architectonisch project aan de voet van Mount Fuji, de hoogste berg van Japan, heeft vandaag zijn deuren geopend. Neem en kijkje in Woven City. De stad van de toekomst vol hout, zonnepanelen en AI.

Woven City is een project van het Deense architectenbureau Bjarke Ingels (BIG), bekend om zijn futuristische projecten waarvan we hopen ze ooit nog mee te maken. Zoals deze CO2-neutrale stad in de woestijn van Nevada. Of deze eco-stad in China waar mens, natuur en AI samenkomen. Maar er worden ook wel degelijk projecten van het bureau gerealiseerd, zoals deze energiecentrale met een skipiste op het dak. En nu is Woven City dus een levend feit in Japan. Deze stad van de toekomst is in samenwerking met Toyota ontwikkeld.

Woven City aan de voet van Mount Fuji

De Mount Fuji deelt zijn uitzicht nu dus met een futuristisch staaltje architectuur. Tijdens CES 2025 kondigde Toyota de opening aan van de eerste fase van Woven City. Omschreven als een experimentele stedelijke ontwikkeling die de technologie van morgen op de proef stelt in de wereld van vandaag.

Met de voltooiing van de eerste fase is het prototype van de metropool – die wordt gezien als een ‘levend laboratorium’ en is gevestigd in de voormalige Higashi-Fuji fabriek van de autofabrikant – klaar om eind 2025 de eerste bewoners te verwelkomen. Dat is een groep van honderd Toyota-werknemers uit Japan en hun gezinnen.

Stad van de toekomst vol hout, zonnepanelen en AI

De ambitieuze ontwikkeling voor Mount Fuji combineert een op de mens gericht ontwerp met geavanceerde technologie. Het is tevens een creatie waarin autonome voertuigen, robotica, slimme huizen en kunstmatige intelligentie kunnen worden getest in een levensechte omgeving. Het plan is om uiteindelijk 2000 inwoners te huisvesten in Woven City. De woonwijken in de eerste versie van de stad zijn grotendeels gebouwd van hout, met zonnepanelen en AI-systemen. Allemaal ontworpen om de gezondheid en het welzijn te bevorderen en monitoren.

woven city toyota stad van de toekomst mount fuji japan architectuur
(Afbeelding: Toyota)
woven city toyota stad van de toekomst mount fuji japan architectuur ces 2025 ai
(Afbeelding: Toyota)

Woven City werd voor het eerst aangekondigd in 2018 door de toenmalige president van Toyota, Akio Toyoda. De stad van de toekomst is bedoeld om het stedelijk leven opnieuw vorm te geven door middel van duurzaamheid en innovatie. De naam zelf symboliseert de integratie van verschillende technologische en sociale ‘draden’ in een verenigd geheel.

Veiligheid en efficiëntie staan voorop in Japan

De infrastructuur van Woven City, ontworpen door de bekende Deense architect Bjarke Ingels van het bedrijf BIG, geeft prioriteit aan veiligheid en efficiëntie. De straten zijn verdeeld in drie types: een voor autonome voertuigen, een voor voetgangers en een derde voor voetgangers met persoonlijke mobiliteitsapparaten. Waterstofcellen voorzien de stad van de toekomst van energie, in lijn met Toyota’s streven naar duurzame energie. Mount Fuji hoeft zich dus niet direct zorgen te maken over sneller smeltende sneeuw.

woven city toyota stad van de toekomst mount fuji japan architectuur ces 2025
(Afbeelding: Toyota)
woven city toyota stad van de toekomst mount fuji japan architectuur ces 2025 ai zonnepanelen
(Afbeelding: Toyota)

Het uiteindelijke doel van Woven City aan de voet van Mount Fuji is om een samenwerkingscentrum voor innovatie te worden. De stad van de toekomst moet onderzoekers, ingenieurs en ondernemers van over de hele wereld aantrekken. Na de werknemers van Toyota wordt de gemeenschap uitgebreid met zakenpartners, start-ups en academici. De publieke toegang zal naar verwachting in 2026 van start gaan.

10 miljard dollar namens Toyota

Toyota heeft ongeveer 10 miljard dollar toegezegd voor dit project voor Mount Fuji. Door Woven City te gebruiken als zandbak voor nieuwe ideeën hoopt het bedrijf een precedent te scheppen voor de integratie van technologie en duurzaamheid in het dagelijks leven.

woven city toyota stad van de toekomst mount fuji japan architectuur ces 2025 ai zonnepanelen bjarke ingels
(Afbeelding: Toyota)

Naarmate de stad in Japan zich verder ontwikkelt, belooft het waardevolle inzichten te bieden in de uitdagingen en mogelijkheden van het bouwen van slimmere, groenere gemeenschappen. Een fijn romantisch toekomstkader in de duistere waan van deze dag. Lees en bekijk hier meer over het Toyota-project.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.