Deze workout moet elke voetballer doorstaan na een transfer
Bij een spraakmakende overgang hoor je steevast hetzelfde liedje. De deal is pas beklonken als de speler de medische testen doorstaat. Maar waaruit bestaat zo’n workout die elke voetballer ondergaat voor een transfer?
Of clubs al met kunstmatige intelligentie werken om de gezondheid van hun spelers in kaart te brengen, kunnen we niet bevestigen. Maar ChatGPT heeft in ieder geval wel een idee over hoe je het snelst spieren kweekt.
De workout aan medische testen bij een transfer
Feyenoord wou de medische testen bij een transfer helaas niet aan ons prijsgeven. En Ajax heeft op dit moment wel wat anders aan het hoofd.
Gelukkig ging FourFourTwo al eens op doktersbezoek bij Dave Fevre, voormalig fysiotherapeut van Manchester United en Blackburn Rovers. En blijkbaar bestaat de workout aan medische testen bij een voetbaltransfer uit de volgende zes onderdelen.
Hart- en fitnesstesten
Potentiële nieuwe spelers ondergaan eerst een harttest met een ECG en beantwoorden vervolgens vragen over hun gezondheidsgeschiedenis. Een daaropvolgende fitnesstest dient om eventuele zorgen weg te nemen over voorafgaande blessures (of juist op te roepen). Daarna kan een urinetest worden uitgevoerd om niet eerder gediagnosticeerde aandoeningen te vinden zoals diabetes.
Musculoskelatale testen
Voornamelijk gericht op het ontdekken van zwakke plekken in de ruggengraat en het bekkengebied die vaak de oorzaak zijn van pijnlijke blessures aan onder meer de adductoren. Deze transfer-workout aan medische testen onderzoekt hoe de verschillende spiergroepen in het lichaam zich tot elkaar verhouden.
Isokinetische testen
Isokinetische testen focussen op beweging, waarbij bijvoorbeeld de hamstrings onder de loep worden genomen. Ook moet de nieuwe transfer buig- en strekoefeningen voor de knie uitvoeren zodat de club de mobiliteit van de speler kan controleren.
Medische scans
Vervolgens zal de voetballer een reeks medische scans moeten ondergaan. Deze controleren alle spieren en gewrichten in het menselijk skelet.
Lichaamsvet
Voetballers zijn dan wel atletische machines, na een korte rustperiode kan iedereen een paar kilo’s bijkomen (sorry, Eden Hazard). Een monitor of zelfs een ouderwetse schuifmaat die wordt gebruikt om stukjes vet te ‘knijpen’ voor meetdoeleinden, test op vetweefsel. Een professionele speler heeft meestal rond de 10 procent lichaamsvet.
Ergometrische sprint
Als laatste meet de club de snelheid van een nieuwe speler over bepaalde afstanden. Als je langer dan drie seconden nodig hebt om twintig meter voluit te sprinten, ambieer je beter een andere carrière. Bij één van de beste werkgevers van Nederland bijvoorbeeld. Bij zo’n transfer moet je tenminste geen hele workout aan medische testen doorstaan.