FIFA boekte recordwinst met WK Qatar: dit verdienden de boeven
Het WK in Qatar heeft één van de machtigste en meest invloedrijke organisaties ter wereld geen windeieren gelegd. De FIFA mocht dankzij deze editie van het internationale voetbalfestijn wederom een aardig bedrag bijschrijven op de al gevulde bankrekening.
FIFA heeft een recordbedrag aan inkomsten gegenereerd voor het WK in Qatar. In vergelijking met de editie in Rusland in 2018 kwam er maar liefst 1 miljard euro meer het laatje binnen. Hier kon je al lezen wat scheidsrechters aan premies verdienen, alsook het prijzengeld dat de spelers zelf naar de bank mogen brengen. Maar uiteraard verbleken die bedragen in het licht van het totale plaatje.
FIFA-inkomsten in aanloop naar het WK in Qatar
De FIFA heeft een ongekende 7,5 miljard euro aan inkomsten gegenereerd in de vier jaar in aanloop naar het WK 2022 in Qatar. Dat is een miljard euro meer dan wat de voetbalorganisatie kreeg naar aanloop van het WK in Rusland. De extra inkomsten kunnen toegeschreven worden aan twee factoren.
Sponsordeals
Aangezien een WK slechts om de vier jaar plaatsvindt, sluit de FIFA het grootste deel van de sponsordeals af voor een cyclus van vier jaar. De extra inkomsten werden dan ook gestimuleerd door nieuwe commerciële deals met de gastheren van dit jaar. Qatar Energy trad toe als hoofdsponsor en ook onder meer de Qatarese bank QNB en telecombedrijf Ooredoo zijn erbij gekomen. FIFA voegde dit jaar ook sponsordeals van het tweede niveau toe met bitcoin-handelsplatform crypto.com en blockchainprovider Algorand, de eerste nieuwe Amerikaanse sponsor in meer dan tien jaar.
Beperkte kosten infrastructuur
Ten tweede heeft FIFA de stijging van inkomsten ook te danken aan de kleine oppervlakte van Qatar. Alle acht stadions bevonden zich binnen een straal van 50 kilometer rond Doha. Het hele WK vond dus in slechts één stad plaats. Daardoor bleven de reiskosten en de kosten voor extra infrastructuur binnen de perken.
Bovenop het bedrag van 7,5 miljard euro komen ook nog eens de inkomsten die er verdiend zijn met de tickets die op het WK in Qatar verkocht zijn. Het officiële bedrag daarvan is nog niet bekend, maar naar schatting zou het om meer dan 1 miljard euro gaan. Volgens het Duitse Keller Sports waren de ticketprijzen ongeveer 40 procent hoger dan in Rusland het geval was. Tickets voor de finale waren bijvoorbeeld gemiddeld 700 euro.
FIFA-inkomsten in aanloop naar het WK in 2026
Op dit moment heeft de FIFA ongeveer 2,5 miljard euro aan reserves op de bank staan, die voornamelijk gebruikt worden om landen door de corona-pandemie te helpen. Naar schatting zullen de inkomsten naar aanloop van het volgende WK nog forser stijgen. Volgens persbureau AP kunnen de bedragen oplopen tot wel 10 miljard euro. De grote stijging zou voornamelijk te danken zijn aan een nieuwe financiële strategie, alsook de verdere popularisering van het vrouwenvoetbal.
De FIFA heeft wat deals betreft een bijna blanco lei voor het WK in 2026, met als enige sponsors Coca-Cola, Adidas en Wanda, die momenteel zijn verlengd. Voor het WK voor vrouwen in 2023 in Australië zijn er aparte sponsordeals gesloten.
Mafkees of niet, FIFA-baas Gianni Infantino weet in ieder geval hoe hij de cash cow moet melken.