Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Human Interest 20 mei 2021
Leestijd: 6 minuten

Parels uit de kelder: zo creëer je een eigen geschikte wijnkelder

Iedere wijnliefhebber zou er het liefst eentje hebben: een wijnkelder (onder) in je huis. Een plekje waar je je flessen veilig kunt opbergen en waar je zo nu en dan een bezoekje aan brengt om in je eigen huis te gaan ‘wijnshoppen’. Niet verkeerd, denken wij zo.   

Overweeg je het inrichten van een wijnkelder (of een geschikte andere ruimte)? Dan kunnen deze tips van onze collega’s van Culy.nl helpen bij het organiseren van een kleinwinecave bij jou in huis. Kan je lekker mee pronken ook 

First things firstdbewaarruimte  

Als je je flessen voor langere tijd wilt bewaren is het goed om ze in een donkere ruimte op te slaan. Teveel licht beïnvloedt de wijn nadelig. Zonde als je ze voor langere tijd weg wilt leggen dus. De ruimte heeft het liefst een constante temperatuur, zo tussen de 12 en 15 graden.  

Het is ook handig om een ruimte in te richten waar de flessen niet al te veel trillingen meekrijgen, dus voorkom een ruimte waar je meermaals op de dag langsloopt. Ook trillingen kunnen de wijn negatief beïnvloeden, wees lief voor je parels.  

Tip! > Heb je een échte wijnkelder? Dan is het aan te raden om de flessen in huishoudfolie te wikkelen. Waarom? Zodat de etiketten niet te zeer blootgesteld worden aan de vochtigheid die in kelders heerst. Zo blijven de etiketten intact en goed leesbaar als je de flessen na een tijd uit de kelder haalt. 

Asperges en witte wijn combineren: zo smeed je twee gouden combinaties

Over smaak valt niet te twisten 

Er zijn een aantal handvaten die handig zijn om mee te nemen in je beslissing om wijnen aan te schaffen die je wilt bewaren, alvorens je je doorgaans favo Sauvignon Blanc voor een lange tijd weglegt (en daarna opmerkt dat dit geen bewaarwijn was, zonde!).  

Ieder heeft een eigen smaak en daar valt niet over te twisten. Als je een beetje weet welke smaak de jouwe is kun je wijnen gaan selecteren. Koop niet één enkel flesje van de wijn die jouw voorkeur heeft om weg te leggen.

Meer flessen, meer deugd  

Je kunt als try-out het beste meerdere flessen van dezelfde wijn kopen, om ze vervolgens allemaal voor een andere periode weg te leggen. De een proef je na één jaar, de ander probeer je na twee jaar enzovoorts.  

Dit experiment geeft jou een indicatie van welke wijn naar jouw mening het lekkerst smaakt en hoe lang deze dan heeft doorgebracht in je wijnkelder (of ruimte)Het is uiteraard handig om altijd het wijnetiket goed te bestuderen en eventuele tips die de wijnmaker meegeeft, betreft het bewaren van de wijn, in acht te nemen. Je kunt natuurlijk ook beginnen met een aantal varianten, dan hoef je niet weer een jaar te wachten op de volgende wijn. 

Kies eens voor wijn van deze nog onbekende(re) druivenrassen

Proefnotitieboekje in je wijnkelder 

Gouden tip > Schrijf al je bevindingen op in een aantekeningenboekje bij en hang deze bij de wijnen! Hierin schrijf je het moment van aanschaf (en de prijs), het moment dat je verwacht dat de wijn op dronk zal zijn (op advies van de wijnmaker of een wijnadviseur) en niet te vergeten: zet een reminder, bijvoorbeeld in je telefoon, wanneer hét moment is dat je de wijn wilt openen. Exciting! 

Maak proefnotities na het openen en proeven van de wijn zodat je vergelijkingen kunt maken van de ontwikkelingen van de wijn en de verschillen in smaak naarmate de wijn korter of langer bewaard is gebleven. 

Witte en mousserende parels 

Wist je dat koolzuurgas in wijn de goddelijke drank langer houdbaar maakt? En laten mousserende wijnen dat nou net bevatten! Mousserende wijnen bevatten naast koolzuur ook veel zuren die de bubbel staande houden. Zeker het wegleggen waard als je houdt van een complexere mousserende wijn. 

Witte wijnen die veel frisse zuren bevatten zijn goede bewaarwijnen. Waarom? Omdat de zuren de wijn fris houden. Ze ontwikkelen zich goed, zelfs naarmate de jaren verstrijken. De wijnen worden rijker van smaak. De zuren worden iets milder, maar de smaak over all: voller. 

Een goed voorbeeld van witte wijnen die langer bewaard mogen worden zijn dan ook Riesling-wijnen. Dit druivenras is vaak hoog in het zuur, net als de Chenin Blanc. Deze wijnen mogen goed ontwikkelen in je wijnkelder (of ruimte) 

Wat doet een schroefdop of kurk voor wijn?

Hout gelagerde en tanninevolle (rode) wijnen 

Wijnen die langdurig op hout hebben gelegen kunnen ook langer weggelegd worden. Dit vanwege de druivensoorten die al een bepaalde structuur hebben en daarom gekozen worden voor het toepassen van houtlagering; omdat ze het hout kunnen verdragen.  

Zo zijn (hout gelagerde) wijnen gemaakt van de Syrah (ook welbekend als Shiraz), CaberneSauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir (Bourgogne stijl) druiven toppers om voor een tijdje te bewarenZe mogen mooi, elegant ouder worden en deze verdere smaakontwikkeling doet de wijnen goed. 

Net als hout gelagerde wijnen kunnen wijnen die veel tannine bevatten overigens ook mooi verouderen. Maar laat nou net de in hout gelagerde wijnen veel tannine bevatten, das handig. Hout verzacht de tannine in wijn namelijk, vandaar. 

Mr. Vino: zo drink je rode wijn in de zomer

 Cool climate past goed in je wijnkelder

Wijnen afkomstig uit Australië en Argentinië zijn veelal zondoorstoven wijnen: de druiven hebben veel zonuren mogen (ont)vangen en hebben daardoor een minder hoge zuurgraadWijnen uit koelere klimaten, waarbij de druiven minder zonuren hebben gehad, lenen zich beter om weggelegd te worden. 

Deze wijnen hebben een hogere zuurgraad en deze zuren kunnen zich mooi ontwikkelen, naarmate ze verouderen. Je zit bijvoorbeeld ook goed met een Chardonnay, gemaakt in de Bourgogne. Deze mag langer bewaard worden en kan zich prachtig verder ontwikkelen. 

Zoete –en portwijnen 

Wanneer wijnen zoetigheid bevatten, zoals zoete (dessert)wijnen, kan je ervan uitgaan dat enkele van deze wijnen mooi bewaard kunnen worden. Voorbeelden zijn een Sauternes of Auslese. De zoete accenten worden, naarmate de wijn ouder wordt, rijper van smaak. De smaak gaat vaak van fris-zoet naar rijkelijk-zoet.  

Naast zoete wijnen zijn ook portwijnen geschikt om weg te leggen. Het leuke van deze soorten wijn is dat deze zoetige rakkers lang bewaard kunnen worden omdat ze erg veel restzoet bevatten. Zoetigheid houdt de wijn dus fijn, laten we maar zeggen. 

Alles over port: witte, tawny, ruby, vintage én meer

Ruik en neem waar 

Maak je een parel uit de wijnkelder open na deze lang bewaard te hebben? Ruik dan altijd goed aan de wijn of deze nog de juiste aroma’s bevat voor je er de glazen mee vult. Het kan zomaar zijn dat de wijn helaas minder lekker ontwikkeld is dan je zou willen. 

Indien de aroma’s gesloten zijn na openen van de fles is het een goede tip om de wijn over te schenken in een karaf of decanteer-kan zodat er lucht bij kan komen. Zo ontwikkelt de wijn zich verder en komen de aroma’s en smaken sneller vrij. 

Vergeet, indien gewenst, de mousserende en witte wijnen vanuit je wijnkelder niet minimaal één dag voor serveren koud te leggen in de koelkast. Dan beschikken ze over de juiste temperatuur op de dag dat je de flessen ontkurkt.  

Geen ruimte in huis om een wijnkelder-of ruimte van te maken? Dan zijn er wijnklimaatkasten in het leven geroepen om je parels in te bewaren. Tot slot: geduld is een schone zaak!  

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.