Wijnboeren opgelet: dit wordt het klimaat in Nederland
Aspiraties om wijnboer te worden? Dat kan op termijn in eigen land. Door de opwarming van de aarde krijgen we hier een klimaat dat te vergelijken is met Bordeaux in Frankrijk.
We geven er nu een positieve draai aan, maar het is natuurlijk hartstikke treurig dat de aarde in een dergelijk snel tempo opwarmt. Sinds het verontrustende klimaatrapport van afgelopen zomer is het duidelijk dat er maatregelen getroffen moeten worden. Lees in dit artikel wat de invloed daarvan is op de Nederlandse economie.
Nederland krijgt het klimaat van Bordeaux
Van het warmere klimaat in Nederland merken we steeds meer. “Sinds halverwege vorige eeuw is het Nederlandse de gemiddelde temperatuur hier al anderhalve graad opgewarmd. Zeker de laatste tientallen jaren gaat het erg snel”, aldus Jaco van Wezel van Weeronline.
Als vergelijking voor het klimaat van Nederland in de nabije toekomst, neemt de meteoroloog Bordeaux als representatief voorbeeld. Daar zijn milde winters en hete zomers. “Zo’n Zuid-Frans klimaat vergt een aanpassing aan ons dagelijkse leven. Vergroening van de tuin is een belangrijke maatregel. Door tegels weg te halen en groen aan te brengen, trekt water beter de grond in en worden tuinen in de zomer minder heet.”
Wijnboer in Nederland
Niemand is blij met de snelle opwarming van de aarde, iedereen geniet stiekem wel van warme zomers. En van een lekker glas wijn. Laat Bordeaux nou net een van de bekendste wijnstreken ter wereld zijn. Jouw aspiratie om wijnboer te worden, is op termijn dus best reëel. Bezoek voor de nodige inspiratie deze vier Nederlandse wijngaarden.
Klimaatambities opschroeven
Terug naar de ernstige kant van dit verhaal, want een klimaat in Nederland als dat in Bordeaux is natuurlijk niet goed, laat staan als het nog warmer wordt. De beloften die landen tot nog toe hebben gedaan om hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen, zijn lang nog niet genoeg om de versnelde opwarming van de aarde binnen de perken te houden.
Klimaatdeskundigen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zeggen eensgezind dat de ambities omhoog moeten. “Er zal echt een ommezwaai moeten plaatsvinden. Wat er op dit moment op tafel ligt, is onvoldoende”, zegt PBL-onderzoeker Michel den Elzen tegen Metro. “Ik hoop dat daar druk op zal komen.”