WhatsApp op de vingers getikt en trekt ingrijpende maatregel terug
De nieuwe gebruiksvoorwaarden van WhatsApp vallen bij weinig mensen in de smaak. Iets wat overigens ook geldt voor de maatregelen die het platform neemt tegen gebruikers die deze nieuwe regels weigeren.
Wie namelijk niet akkoord zou gaan met de gebruiksvoorwaarden, verloor een aantal WhatsApp-functionaliteiten. Dan hebben we het niet over kleine voorwaarden zoals het niet meer kunnen veranderen van je profielfoto, maar over grote, zoals de toegang tot al je gesprekken verliezen. En dat gaat volgens de autoriteiten en experts veel te ver.
WhatsApp trekt ingrijpende maatregel terug
WhatsApp trekt zijn ingrijpende maatregelen terug, dat maakt het bedrijf bekend via The Next Web. Nadat het bedrijf in gesprek is gegaan met de autoriteiten en experts, lijkt het op de vingers te zijn getikt. “We willen duidelijk maken dat we op dit moment geen plannen hebben om de functionaliteiten van WhatsApp in te perken voor degenen die de update nog niet geaccepteerd hebben”, laten ze weten. Wel zal WhatsApp er alles aan blijven doen om de gebruiker te herinneren aan het feit dat het tijd is voor een update.
Vorige maand werd bekend dat deze situatie er in eerste instantie heel anders uit had kunnen zien. Het bedrijf was namelijk van plan om gebruikers toegang tot het platform te verbieden. Zo werden er wel notificaties ontvangen van groepsgesprekken en privégesprekken, maar was het vervolgens niet mogelijk om deze in de app te bekijken of te beantwoorden. Eerder werd al bekend dat dit tegen de richtlijnen van bijvoorbeeld de Apple App Store in zou gaan. Een ontwikkelaar mag gebruikers namelijk bepaalde functionaliteiten niet ontzeggen om zijn zin door te drammen.
Goed alternatief
Ondanks dat WhatsApp de maatregelen niet doorvoert, is dit natuurlijk geen goede marketing. Eerder werd het platform al scheef aangekeken door de introductie van de nieuwe voorwaarden, waardoor WhatsApp deze uiteindelijk uitstelde. Het grootste probleem: het platform gaat meer gegevens delen met moederbedrijf Facebook. Dat geldt niet voor mensen binnen de EU, maar voor de mensen buiten de EU is het reden genoeg om niet akkoord te gaan met de nieuwe voorwaarden. Platformen als Telegram en Signal kregen hierdoor een hoop nieuwe gebruikers.
WhatsApp alternatieven Signal en Telegram: welke van de twee moet je hebben?