Werkende LEGO-achtbaan met looping is nu hoogste attractie ooit
LEGO bouwt steeds groter, gekker, breder en duurder. Maar nu is het tijd voor de hoogste attractie ooit, tevens de eerste werkende achtbaan ooit met loopings.
De grootste LEGO-set ooit is deze Eiffeltoren, met een hoogte van 149 centimeter. In de echte wereld torent die ook boven Disneyland Parijs uit, dus niet gek dat de Lusachtbaan uit de Icons-collectie iets lager is.
Hoogste LEGO-attractie ooit
Maar om er toch een recordlabel op te plakken: deze achtbaan met looping is de hoogste LEGO-attractie ooit. Als het bouwwerk voltooid is, meet het 92 centimeter in de hoogte.
In zijn totaliteit bestaat de LEGO-achtbaan uit 3.756 onderdelen. En je kunt er nog los een Technic-motor en oplader bijkopen om de lift van de bouwset te laten stijgen. De achtbaan zelf, waarvan de karretjes rijden op zwaartekracht, koop je voor 399,99 euro.
Eerste achtbaan met loopings
Naast de hoogste attractie van LEGO ooit is het dus ook de eerste achtbaan met loopings. Er kwam al eens een achtbaan uit van het Deense speelgoedmerk, maar die ging niet over de kop.
“We begonnen te bouwen en kwamen al snel tot de conclusie dat we loopings konden toevoegen als we genoeg snelheid konden opbouwen”, legt designer Pierre Normandin uit. Door zijn ontwerpervaring voor LEGO City en LEGO Icons, waaronder het ontwerpen van verschillende treinen, was hij de perfecte persoon om de ontwikkeling van deze set in goede banen te leiden.
“LEGO-modellen ontwerpen is niet hetzelfde als echte constructies ontwikkelen, maar toch zijn er heel wat raakpunten. We beseften dan ook al snel dat de fysica achter de achtbaan heel wat uitdagingen met zich zou meebrengen.”
De karretjes bewegen uiteindelijk met een snelheid die gegenereerd wordt door de zwaartekracht die ze naar de aarde trekt. Deze snelheid wordt echter geneutraliseerd door de wrijving van de karretjes op de baan en door de grotere zwaartekracht wanneer ze aan het begin van een looping weer omhoog moeten.
Hoog, hoger hoogst
“Vaak was het erg frustrerend om de trein net bovenaan de looping te zien stoppen”, zegt Pierre. Dus moest de LEGO-achtbaan een snelheid zien te genereren die groter is dan de wrijving van de baan en de toegenomen zwaartekracht in de loopings.
Hoe? Hoogte! Door de 92 centimeter halen de karretjes het tot het einde. Lees hier meer over de fysica achter de eerste LEGO-achtbaan met loopings.