Werken bij Google? 5 sollicitatietips van Google zelf
Lijkt het je leuk om te werken bij Google? Dan ben je niet de enige. Elk jaar krijgt het techbedrijf tussen de één en twee miljoen sollicitaties binnen. Uit onderzoek blijkt dat het lastiger is om bij Google aan de slag te gaan dan bij Harvard te worden toegelaten. Toch solliciteren? Luister dan naar de sollicitatietips van niemand minder dan Google zelf.
Google is transparant over het sollicitatieproces. Via Google Careers delen ze niet alleen hoe dat eruit ziet, maar ook tips en tricks om meer kans te maken.
Tips om te werken bij Google
De volgende vijf sollicitatietips zijn niet alleen handig als je bij Google gaat solliciteren overigens, maar helpen je bij elk bedrijf en elke functie om de baan te bemachtigen. Knoop ze dus goed in je oren.
1. Maak een nieuw cv
Voor de meeste mensen geldt dat als ze gaan solliciteren voor een nieuwe baan, ze hun oude cv erbij pakken en deze simpelweg updaten. Maar wil je werken voor Google? Dan raadt het bedrijf zelf aan om gewoon helemaal from scratch te beginnen, met Google in het achterhoofd.
“Houd je oude cv ernaast voor inspiratie, maar begin met een leeg document en maak een cv dat speciaal ontworpen is voor de baan die je wilt”, tipt Google.
2. Focus op data
Focus op data: cijfers en andere gegevens die laten zien hoe groot jouw impact is geweest. Niet alleen op je cv en eventuele sollicitatiebrief (deze is niet verplicht), maar ook als je jezelf voorbereidt op het sollicitatiegesprek. Data vertellen Google niet alleen wat je hebt gedaan bij je vorige baan, maar ook wat je daarmee hebt bereikt.
3. Kijk goed naar je werkervaring
Dat voorbereiding het halve werk is bij een sollicitatiegesprek, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Maar volgens Google is het belangrijk je goed voor te bereiden door naar je vroegere werkervaring te kijken.
“Dat klinkt waarschijnlijk als iets waar je jezelf niet op hoeft voor te bereiden, maar de meesten van ons hebben meer gedaan dan we denken en het is makkelijk om je prestaties en geleerde lessen te vergeten”, zegt Google. Dat is meteen een goede indicator naar de vragen die je kunt verwachten.
4. Laat zien hoe je denkt in de antwoorden die je geeft
Google belooft dat er geen onmogelijke brain teasers in het sollicitatiegesprek zijn (in tegenstelling tot bij Jeff Bezos), maar houdt er wel van om open vragen te stellen. Dit geeft je de kans om hardop na te denken. “Als we met je praten over je werk en de functie in kwestie, breng dan je ideeën naar voren, stel vragen en wees niet bang om het probleem met ons op te lossen”, zegt Google hierover.
Volgens Google hoef je ook echt niet bang zijn om een stilte te laten vallen. Vraag gewoon om een moment om je gedachten op orde te krijgen.
5. Geef niet op (maar ga niet ‘overboard’)
Als je graag bij Google wil werken, is de verleiding groot om maar te solliciteren op alles wat los en vast zit. Maar Google moedigt aan om alleen te solliciteren op de functies waar je écht blij van wordt. Houd er rekening mee dat je elke dertig dagen op maximaal drie functies kunt solliciteren. “Kwaliteit, niet kwantiteit, is the way to go“, aldus Google.
Niet uitgenodigd voor een gesprek? Geen zorgen. Volgens het techbedrijf hebben de werknemers vaak voor andere rollen gesolliciteerd voordat ze op gesprek mochten komen.
“Het niet krijgen van een rol is vaak een kwestie van timing”, zegt Google. “Geen weerspiegeling van je vaardigheden of kwalificaties. Dus mocht het bij je eerste sollicitatie niet lukken, laat dat je er niet van weerhouden om in de toekomst op andere functies te solliciteren.”
Echt geïnteresseerd in werken voor Google? Het bedrijf heeft een eigen job search tool. Hier vind je meer informatie over het sollicitatieproces van Google, vol tips en tricks.