Werken bij Google: is dat echt zo leuk als het lijkt?
Google krijgt elk jaar tussen de één en twee miljoen sollicitatiebrieven toegestuurd. Onderzoek laat zien dat het moeilijker is om bij Google aangenomen te worden dan bij Harvard te worden toegelaten. Dat veel mensen er willen werken, is niet gek. Niet alleen is de techgigant enorm invloedrijk, ook wint het bedrijf vaak de nummer één in lijstjes met ‘beste plekken om te werken’. Maar is werken bij Google eigenlijk echt zo leuk als het lijkt?
We zochten naar de inmiddels beroemde en minder beroemde voordelen van werken bij Google, maar kijken ook naar de eventuele nadelen daarvan.
Goede arbeidsvoorwaarden bij Google
De voordelen van werken bij Google zijn eindeloos, en dan hebben we het nog niet eens over de goedkope massages, gratis lunches en de klimmuur op de ‘campus’ – daarover later meer. De techgigant biedt ziektekostenverzekeringen aan z’n werknemers aan. Sterker nog, er zijn artsen, verpleegkundigen en medische diensten op de campus te vinden.
Ook hebben werknemers van Google recht op betaald verlof als nieuwe ouders. Moeders voor 22 weken (in vergelijking met 16 hier in Nederland) en vaders 18 weken. Kersverse ouders krijgen daarnaast een bonus van 500 dollar. Deze kunnen ze besteden aan een activiteit om tijd met de baby door te brengen. Oh, en vergeet de vier kinderopvangcentra op campus niet.
Google biedt zelfs overlijdensuitkeringen aan voor de families van overleden werknemers. Als een Google-werknemer overlijdt, ontvangt de partner gedurende tien jaar elk jaar een cheque met 50 procent van het salaris. Kinderen van een overleden werknemer ontvangen elke maand duizend dollar tot ze 19 jaar oud zijn. Zelfs tot 23 jaar als ze een voltijdstudent zijn.
Maar ook de voordelen voor Google-werknemers zelf zijn niet niks. Allereerst heeft de gemiddelde werknemer een jaarloon van 112.000 dollar. Bovendien kunnen werknemers verlof opnemen om verder onderwijs te volgen op kosten van het bedrijf. Het bedrijf geeft zoveel om innovatie, dat ze medewerkers aansporen om twintig procent van hun tijd aan passieprojecten te besteden, in plaats van hun dagelijkse werkzaamheden. Producten en applicaties zoals Google Nieuws, Google Alerts en Google Maps Street View zijn geboren uit zulke passieprojecten.
Andere voordelen van werken bij Google
De reden dat de meeste mensen aan Google zullen denken bij ‘de beste plaats om te werken’ is waarschijnlijk om een andere reden. Zij denken aan de verhalen over gratis eten, pods voor dutjes en gratis kookklassen. En natuurlijk de plekken waar je video games kunt spelen en van glijbanen kunt glijden. Als je video’s van Googleplex in Californië bekijkt, denk je eerder te kijken naar een speeltuin voor volwassenen dan een plek om te werken.
Ook meteen het nadeel
Als je wil kan je bij Google HQ gratis ontbijten, lunchen, snacken en avondeten. Ook kan je op de campus naar de tandarts, sporten en zelfs naar de kapper gaan. Op het eerste gezicht lijkt dit geweldig, en Google geeft echt om de gezondheid en het geluk van de werknemer. Maar als je bij één van de meest grote en invloedrijke bedrijven ter wereld wil werken, zal je ook dingen moeten opofferen. Dat je hele leven zich kan afspelen op campus is misschien niet echt goed voor je sociale leven. Bovendien krijg je maar 15 vakantiedagen bij Google.
De scheidslijn tussen werk en privé is dus heel dun als je er werkt. “Je eet met Google-collega’s, terwijl je Google-kleding draagt en Google-mails verstuurt op je Google-telefoon”, antwoordt Joe Cannella, een vroegere account manager bij Google, op een Quora-vraag over wat de nadelen van werken bij de techgigant zijn. “Kortom: je krijgt er alles wat je maar zou willen, maar het kost je uiteindelijk wel de dingen die echt belangrijk zijn in het leven.”
Of werken bij Google daadwerkelijk de baan van je dromen is, hangt dus helemaal af van je persoonlijke wensen, zeggen vroegere werknemers.