De vernietigende invloed van jouw werkmail op het milieu
Bij het redden van de planeet denk je waarschijnlijk als eerst aan minder lang douchen, minder vlees eten en minder vliegen. De kans is groot dat minder werkmail versturen en ontvangen niét hoog op je lijstje staat. Toch is het versturen van die miljarden e-mails per dag wel degelijk slecht voor het milieu.
Waarom zijn al die e-mails slecht voor de planeet? En hoe kan je zelf bewuster mailen?
Meer vervuilend dan de luchtvaart
De luchtvaartsector krijgt het vaak zwaar te verduren als we het hebben over het milieu, maar de technologiesector veroorzaakt eigenlijk meer uitstoot. Dat is niet alleen omdat jouw telefoon of laptop stroom nodig heeft. Al die e-mail moet ook ergens worden opgeslagen.
Als je denkt aan de cloud, gaan de gedachten misschien richting data die daadwerkelijk ergens in de wolken zweven. Maar in werkelijkheid heb je enorme datacentra nodig, die gigantische hoeveelheden energie gebruiken om de data te versturen, verwerken en op te slaan. Bovendien moeten deze centra ook nog eens gekoeld worden. Alles bij elkaar vreten deze datacentra dus energie. Je staat er niet bij stil, maar elke Netflix-serie die je kijkt, elke Google-search die je doet en elk mailtje dat je verstuurt, zorgt voor CO2-uitstoot.
Weg met de nutteloze e-mail
Hoeveel die mails nou precies uitstoten, hangt vooral van de omvang af. Een lange e-mail met foto’s als bijlage stoot meer uit dan een kort ‘bedankt’ of ‘fijn weekend’. Toch valt er al in die laatste categorie al een hoop winst te behalen, blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door OVO Energy, de grootste onafhankelijke energieleverancier van het Verenigd Koninkrijk. Het onderzoek laat zien dat als elke volwassene in het Verenigd Koninkrijk één ‘bedankt’ e-mail per dag minder zou sturen, dit de koolstofuitstoot met 16.433 ton per jaar vermindert. Dat staat gelijk aan 81.152 vluchten naar Madrid vanuit het Verenigd Koninkrijk of 3.334 dieselauto’s van de weg afhalen.
Blijkbaar sturen de inwoners van het Verenigd Koninkrijk elke dag meer dan 64 miljoen van deze zinloze mails, en bij mensen uit andere landen zal dat niet heel anders zijn. En hoewel het stoppen met versturen niet een enorm groot verschil zal maken (het is ongeveer 0,1% van de ecologische voetafdruk), is het wel weer een kleine stap in de goede richting als er wereldwijd nooit meer van dit type e-mail verstuurd wordt.
Het is net als het gebruiken van een herbruikbare koffiekop. Zeg alleen jij papieren koffiekopjes gedag, dan zal het geen impact hebben op het milieu. Maar als we allemaal deze kleine simpele aanpassingen kunnen maken in het leven, zijn we al een stuk verder. Zeker als dat ons – en grote bedrijven – inspireert om nog serieuzer aan de slag te gaan.
Hoe kun je bewust mailen voor een beter milieu?
Niet alleen het versturen van mails zorgt voor CO2-uitstoot, ook de duizenden mails in je mailbox die je toch nooit leest, moeten ergens opgeslagen worden. Een inbox zero-beleid is dus het beste wat je met je mailbox voor de planeet kan doen. Als je bezig bent met je mailbox opschonen, kun je je meteen afmelden van al die nieuwsbrieven waar je niets mee doet.
Ook bestanden minder zwaar maken, grote bestanden comprimeren en een link doorsturen in plaats van een bijlage, zorgen voor minder schade aan het milieu. Maar de makkelijkste manier om je steentje bij te dragen is door te stoppen met het verzenden van mails die alleen ‘thanks’ en ‘fijne avond’ bevatten. Wij zien het zo: hoe minder tijd je aan je e-mail besteed, des te beter, toch?