We proefden de langst gerijpte Single Malt: zo smaakt 115.000 euro
Tijdens de Masters Expo in Amsterdam werden we uitgenodigd om een wel heel bijzonder glaasje te drinken. Eigenaar Michel Kappen trok hier het doek van de meest bijzondere investering die hij ooit deed. Jawel, een Glenlivet 80 years, ‘s werelds langst gerijpte single malt whisky.
Na de onthulling van fles nummer 1 lopen wij onder het genot van stijlvolle jazzmuziek door een donkere hal naar een kamer met een van de flessen op tafel. De marktwaarde is maar liefst 115.000 euro. Met handschoentjes wordt een dram ingeschonken, ter waarde van een slordige 9.000 euro.
Oudste single malt whisky is verrassend toegankelijk
Kruidig, zoet en vooral een heel toegankelijke en gebalanceerde smaak. Ondanks zijn rijpingstijd van 80 jaar is de smaak van hout slechts een ondertoon in het geheel en is de stokoude whisky verrassend fris.
Op 3 februari 1940 is het vloeibare goud gedestilleerd en vond het zijn weg naar een op maat gemaakt eiken vat. Acht decennia lang bleef het vat onaangetast staan bij whiskyproducent Gordon & MacPhail. In 2020 zijn er uiteindelijk 250 flessen gebotteld.
Onbekend hoeveel flessen er nog zijn
Hoeveel flessen er nog over zijn, is onbekend. In ieder geval geen 250 meer, gezien het feit wij een glas mochten proeven tijdens de Master Expo. Ook in het Botanic Sanctuary Hotel in Antwerpen kun je de marktwaarde van de andere flessen verhogen door een glas te bestellen. Een dram kost hier 8.800 euro.
Eigenaar Michel Kappen kocht met zijn bedrijf Scotch Whisky Investments meerdere flessen. Hoeveel exact wil hij vanuit strategisch oogpunt niet zeggen. De bijzondere flessen worden met name gezien als een goed beleggingsproduct.
Goede belegging
Schaarste wordt gecreëerd door het opdrinken van de whisky. Ook stijgen prijzen doordat liefhebbers of investeerders de Scotch single malt vasthouden. Het investeringsbedrijf haalde in het 13-jarige bestaan een gemiddeld rendement van 15,3 procent op een portefeuille.
Waar men in Europa dure whisky’s met name als belegging ziet, worden bijzondere exemplaren in Aziatische landen als China vaker tijdens bijzondere gelegenheden gedronken. Een markt die Michel Kappen door de toenemende welvaart in deze landen ziet stijgen.
Doordat een oude single malt whisky door het lange rijpingsproces niet even bijgemaakt kan worden, kunnen fabrikanten de vraag niet bijbenen en gaat de prijs omhoog. Wil je meer weten over beleggen in whisky? Less dan ons interview met Michel Kappen over zijn beleggingsproducten.