Martyn de Jong
Martyn de Jong Gezondheid 12 feb 2018
Leestijd: 4 minuten

Wat is beter: full-body of split workouts?

Full-body of split (losse spiergoepen), het lijkt een eindeloze sportschooldiscussie. Er valt namelijk voor beide trainingsmethodes iets te zeggen. Uiteraard wil jij doen wat het beste is voor jouw lichaam en daarvoor zul je eerst deze voor- en nadelen moeten afwegen.

Full-body voordelen

Eén van de grootste voordelen van een full body aanpak, is het feit dat jouw spiergroepen erg goed samen leren werken. Hierdoor zul je sneller een gebalanceerd lichaam opbouwen, waarbij de proporties kloppen en kracht redelijk gelijk verdeeld is. Velen zijn van mening dat dit vaker in een natuurlijk en atletisch uitziend lichaam resulteert.

Daarnaast is een full-body aanpak een stuk intenser omdat je, zoals de naam doet vermoeden, je hele lichaam in de strijd gooit. Dit maximaliseert energieverbranding, wat natuurlijk gunstig is voor vetverlies. Er komen via deze methode beduidend meer hormonen vrij die jouw spiergroei ondersteunen en je dat voldane gevoel geven na een workout. Veel personal trainers kiezen daarom de full-body aanpak voor klanten die veel gewicht te verliezen hebben.

Verder kunnen full-body workouts je tijdswinst opleveren aangezien je minder vaak naar de gym hoeft. De workouts zelf zijn misschien langer aangezien je een groot aantal oefeningen doet, maar je bespaart wel tijd doordat je minder vaak hoeft te reizen, douchen en bijkomen. Vaak is een full-body hierdoor makkelijker te implementeren in je dagelijkse leven. En als je een keer moet missen is dat beduidend minder erg, aangezien je die spiergroepen in je volgende workout weer aanspreekt.

Full-body nadelen

Nadelen zijn er ook. Zo is het bij full-body een stuk lastiger om je op specifieke spiergroepen te focussen. Wanneer je bijvoorbeeld onderontwikkelde benen hebt, zul je deze extra aandacht moeten geven. Door het langzame herstel loopt plotseling je schema in de war, waardoor je zult merken dat je weer alles moet omgooien. Ook kan het lastig zijn om tijd te vinden om die extra aandacht te geven in een training die al vrij lang duurt. Je wil natuurlijk niet 2,5 uur bezig zijn per workout.

De intensiteit van full-body kan daarnaast best pittig zijn. Als je een dag vermoeid van je werk komt, kan het soms best lastig zijn om het nog op te kunnen brengen. Er is namelijk geen ‘easy way’. Full body is alles of niets. Daarbij kan deze intensiteit ook heftig zijn voor jouw lichaam, waardoor overtrainen – met name voor beginners – sneller op de loer ligt.

Split voordelen

Wat bovenaan de lijst van nadelen staat bij full-body is meteen het grootste voordeel van split schema’s. Specifieke spiergroepen aanspreken is namelijk precies waar een split schema voor is gemaakt. Het is hierdoor zeer makkelijk om extra aandacht te geven aan specifieke spiergroepen. Je kunt er zelfs voor kiezen om één spiergroep nog een extra dag te doen. Borst en benen zijn bijvoorbeeld groepen die veel sporters twee maal per week trainen.

Bij split schema’s vermijd je namelijk dat je over je hele lichaam spierpijn krijgt, waardoor er altijd iets te trainen is. De ene dag doe je bijvoorbeeld de armen, de dag daarna weer benen. En terwijl beide nog aan het herstellen zijn, ben je jouw borst alweer aan het pompen. Dat verkleint de kans op overtrainen aanzienlijk en zorgt ervoor dat je nooit een workout hoeft te skippen door spierpijn. Split schema’s zijn door de bovengenoemde voordelen de logische keuze voor veel serieuze krachttrainers en voor bijna alle bodybuilders.

Split nadelen

Het nadeel is dat je minder energie (calorieën) verbrandt tijdens jouw workouts. Een kleine nuance is dat het gaat om minder dan bij full-body, maar je verbrandt uiteraard nog wel een hoop. Gezien het feit dat je vaker traint bij een split, (4 á 5 keer per week), kom je alsnog aardig in de buurt. Bij split is daarnaast het risico op onbalans altijd aanwezig. De typische sportschoolarm is hier een goed voorbeeld van; men traint wel de bovenarmen, maar de onderarmen worden verwaarloosd.

Verder vereist split natuurlijk aardig wat van je tijd. Je spendeert bijna dagelijks tijd in de sportschool om zodoende al jouw spiergroepen te stimuleren. En wanneer je een keer een workout overslaat, krijgt die ene spiergroep natuurlijk lange tijd geen aandacht. Hierdoor is het erg belangrijk om prioriteiten te stellen en consequent te zijn met trainingen. Dat is niet voor iedereen weggelegd.

Eindoordeel

Als je beginner bent of veel vet te verliezen hebt, is full-body waarschijnlijk het juiste pad voor jou. Als je daarentegen serieuze ambities hebt om jouw lichaam om te vormen, dan is split toch een stuk praktischer en effectiever. Onderzoeken hebben uitgewezen dat full-body in het voordeel is voor vetverlies. En ook op het gebied van spiermassa kán deze aanpak in sommige gevallen voordelen hebben. Toch waren resultaten op het gebied van massa kweken nagenoeg gelijk. Wanneer je gaat kijken naar de esthetische kant van het verhaal, dan is split toch duidelijk de grote winnaar. Alleen moet je er wel tijd voor hebben…  Meer tips over voeding en fitness vind je dagelijks op onze Facebookpagina Get Fit by Manners.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.