WiFi betekent iets heel anders dan je waarschijnlijk denkt
WiFi is misschien wel een van de beste uitvindingen ooit. Maar wat betekenen de letters nu precies? Nee, het heeft niets met wireless te maken.
Herinner je het nog, die goede oude begintijd van het internet? Inbellen om op het web te komen en geen idee wat je daar te zoeken had. Daarna kwam ADSL en zo volgden de ontwikkelingen zich in rap tempo op. Tegenwoordig genieten we van ons internet via de glasvezelkabel thuis, waarna de modem het omzet tot een draadloos signaal. We willen internet nu vooral draadloos en WiFi is standaard geworden. Heb je jezelf ooit afgevraagd waar die afkorting voor staat?
De betekenis van WiFi
Waarschijnlijk denk je bij WiFi aan Wireless Fidelity, maar dat is een uit de lucht gegrepen term. Techradar heeft nu een oud interview opgedoken met een van de leden van de WiFi Alliance. Hij komt met een bijzonder antwoord.
Laat ik maar met de deur in huis vallen: WiFi betekent helemaal niets. Het is een loze marketingterm met een knipoog naar HiFi. Een heel succesvolle term, want meer dan 20 jaar later gebruiken we de naam nog steeds. Hoe vaak heb ik in een buitenlands restaurant of hotel wel niet gevraagd naar het wachtwoord van het WiFi-netwerk.
De originele naam van WiFi is IEEE 802.11b. Zoals je merkt komt dat niet heel lekker de strot uit. Stel je eens voor dat je aan de ober vraagt: “Wat is het wachtwoord voor IEEE 802.11b?” Dat klinkt natuurlijk ook voor geen meter.
Natuurlijk denken heel veel mensen bij WiFi aan Wireless Fidelity, en dat is niet zo heel raar. De Alliance is hier zelf schuldig aan, want het gebruikte zelf de leus ‘The Standard for Wireless Fidelity’. Iets waar het nu overigens spijt voor heeft, aangezien het voor verwarring zorgt.
Wiefie of Waifai?
Aangezien het niet een afkorting is, blijft alleen de grote vraag over hoe je Wi-Fi precies uitspreekt. Is het nou wiefie of waifai?
Nee hoor, het is niet fout om wiefie te zeggen, want wij zijn niet het enige land die het doet. En bovendien hebben Nederlandse bedrijven ook geholpen met de ontwikkeling van WiFi.