Achter de koersverwachting: 3 leerzame fouten van Warren Buffett
In de rubriek ‘achter de koersverwachting’ nemen we je elke week mee in de wereld van beleggen om je een blik achter de schermen te geven. Vorige week bekeken we de aandeelhoudersvergadering van misschien wel de beste belegger ter wereld, Warren Buffett. Ook hij was echter niet foutloos. Dat zien we vandaag als we beleggingslessen leren aan de hand van de fouten van Warren Buffett.
Wie over beleggen praat kan eigenlijk nauwelijks om Warren Buffett heen. Het inmiddels 97-jarige Orakel van Omaha is met zijn Berkshire Hathaway beleggingsgroep al jaren lang een grote naam in investeren en veel beleggers volgen zijn handelsactiviteiten. Toch is ook hij niet foutloos. Deze week leren we 3 lessen uit de foute beleggingen van Warren Buffett.
Warren Buffett fout 1: Berkshire Hathaway
Het klinkt gek, want inmiddels is Berkshire Hathaway haast een synoniem voor succesvol beleggen, maar toch vindt Warren Buffett zelf dat de aankoop van Berkshire Hathaway een van zijn grootste fouten is geweest.
Buffett was namelijk niet de eerste eigenaar van het investeringsvehikel. Het bedrijf was namelijk van origine een textielbedrijf in handen van een zekere mr. Stanton. Buffett was aan boord als investeerder en maakte de afspraak dat de aandelen door Stanton zouden worden teruggekocht tegen een prijs van $ 11,50. Toen het officiële bod binnenkwam was het bod echter $ 11 3/8 en dus 1/8 te weinig. Dit maakte Buffett zo kwaad dat hij alle aandelen opkocht en Stanton ontsloeg. Het probleem was echter dat de textielindustrie op dat moment slecht was. Buffett probeerde 20 jaar om winstgevend te worden en dat lukte niet. Hierna wisselde hij naar investeringen in verzekeringen en ontmantelde hij de textiel-industrie in zijn bedrijf. Zoals hij in dit interview vertelt kostte deze fout hem al met al $ 200 miljard.
Beleggersles 1: Handel niet uit emotie
Achteraf geeft hij uiterlijk toe dat de emotie (woede door te laag bod van Stanton) de overhand nam. Ook wij zagen al eerder dat emotie een slechte raadgever kan zijn.
Warren Buffett fout 2: Dexter Shoe
In 1993 investeerde Buffett in schoenenfabriek Dexter Shoe. Met een koopprijs van $ 443 miljoen dacht hij een goede deal te doen. Het tegendeel bleek waar, want vlak daarna werd de markt overspoeld met goedkope schoenen uit lage lonen landen. Daarmee werden de Dexter shoes te duur en was de investering niet rendabel.
Om zaken nog wat erger te maken betaalde Buffett de investering niet in geld, maar in aandelen Berkshire. Waar de investering uiteindelijk verdampten stegen de aandelen Berkshire juist. De waarde van het aandelenkapitaal dat hij toen betaalde is tegen de huidige koers meer dan $ 10,5 miljard.
Beleggersles 2: Neem niet te veel risico’s
Achteraf bezien heeft Buffett dus een winstgevende investering opgeofferd om een risico aan te gaan. Hiermee ging hij in tegen zijn eigen regel om defensief te beleggen. Buffett adviseert dan ook om zo saai te beleggen dat het bijna slaapverwekkend wordt en hooguit een klein percentage van jouw budget in risicovollere projecten te steken.
Wil jij jouw risico beperken en meer zicht krijgen op hoe de financiële markten bewegen? Bekijk dan onze koersverwachting die we elke zaterdag publiceren.
Warren Buffett fout 3: General Re en ConocoPhilips
We zagen al eerder dat Warren Buffett de bakens bij Berskshire verzette van de riskante textielindustrie naar de meer defensieve verzekeringsindustrie. De aankoop herverzekeraar General Re in 1998 en de latere aankoop van energiereus ConocoPhilips leek dan ook een logische. Inmiddels renderen beide investeringen goed, maar toch vindt Warren Buffett dat hij hier een fout maakte.
Na 9/11 bleek namelijk dat General Re erg zwaar getroffen werd door claims op terrorisme-verzekeringen. Dit ging zo ver dat er op een gegeven moment gemeld moest worden dat er niet genoeg liquide middelen waren om alle claims te voldoen. Dit werd opgelost, maar Warren Buffett gaf later ruiterlijk toe dat hij bij zijn onderzoek voor de overname onvoldoende rekening had gehouden met gevaar door terrorisme-uitkeringen.
Dit gebeurden eind jaren ’00 ook toen hij ConocoPhilips kocht. De olie- en gasprijzen waren (achteraf gezien) haast op het hoogtepunt toen hij de energiereus kocht. Vlak na de aankoop daalden die prijzen flink, waardoor Buffett zijn investering zag kelderen. Ook hier bleek achteraf dat hij te weinig rekening had gehouden met het scenario van dalende gas- en olieprijzen en de impact daarvan op zijn investering.
Beleggersles 3: doe voldoende onderzoek naar investeringen voor je investeert
De lessen leerden hem om nog uitgebreider onderzoek te doen naar potentiële investeringen voordat hij zijn geld investeert. Uiteraard is het onderzoek bij een professionele belegger een stuk uitgebreider dan het onderzoek van particulieren. Met deze 3 vormen van beleggingsanalyse kan je echter zelf een grondig onderzoek doen.
Aangezien Warren Buffett ook graag ziet dat andere investeerders leren om nog rendabeler te beleggen is hij altijd open over de fouten die hij maakt. Ook tijdens de afgelopen aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway gaf Warren Buffett naast beleggingstips (die we vorige week bespraken), ook een uitgebreide toelichting op de fouten die hij maakte.
Hopelijk kan jij met deze lessen jouw onderzoek naar mogelijke investeringen verder verfijnen.
Meer weten over beleggen?
De bijdragen ‘koersverwachting’ en ‘achter de koersverwachting’ komen tot stand in samenwerking met onze onafhankelijke partner koersverwachting.com. Zij bieden elke dag het laatste nieuws over koersverwachtingen en investeringen. In onze rubriek ‘money & career‘ zie je al onze artikelen over geldzaken en werk. Tot slot vind je op WANT.nl dagelijks de laatste updates over Bitcoin en andere cryptocurrency.
Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt beleggen, investeren of traden.