Alrik de Jong
Alrik de Jong Sparen 16 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Warmtepomp vertoont winterkuren: effectief of toch liever gas?

Leuk aan aardig zo’n huis verwarmen zonder gas, maar hoe doet een warmtepomp het in de winter? Welnu, die vertoont wat kuren en maakt veel geluid. Dat blijkt nu steeds meer Nederlanders zo’n ding hebben geïnstalleerd. De hamvraag: is het effectief bij lage temperaturen?

Gasloos wonen is de toekomst, en een warmtepomp is daarbij een van de meest logische oplossingen. Nu is een investering nog vrijwillig, maar vanaf 2026 word je als huiseigenaar verplicht om bij vervanging van je cv-installatie een (hybride) warmtepomp te installeren.

Een warmtepomp in de winter

Nu steeds meer Nederlanders een dergelijke installatie hebben, valt bij de lage temperaturen in de winter vooral het gezoem op van de installaties. In deze vrieskou moeten de warmtepompen overuren draaien en dat hoor je als je door bepaalde wijken loopt. Op Twitter wordt massaal geklaagd. Dus is het een logische vraag of deze vervanging voor gas wel effectief is.

https://twitter.com/VeenInfo/status/1603439725335003141

Een warmtepomp is eigenlijk een omgekeerde koelkast. Er wordt warmte uit de lucht gehaald, maar hoe zit dat als het vriest? “Wij vinden 10 graden Celsius onder 0 koud, maar pas bij 273 graden Celcius onder 0 zit je op het absolute nulpunt. Dan zit er geen energie meer in de lucht. Als je het op die schaal bekijkt, valt er nog veel warmte uit die lucht te halen”, relativeert installatie-expert Jasper Vis tegenover RTL Nieuws.

Het klopt dat een warmtepomp in de winter harder moet werken en meer stroom verbruikt. Maar dat geldt ook voor cv-ketels op gas. Zelfs met deze lage temperaturen is de pomp op dit moment nog steeds twee keer zo effectief als een ketel.

Hoeveel bespaar je en wat kost dit alternatief voor gas?

Duidelijk, een warmtepomp is in de winter ondanks de elektriciteitskosten een goed alternatief voor gas. Maar wat kost deze investering en hoeveel bespaar je jaarlijks?

Een all-electric warmtepomp kost tussen de 12.000 en 26.000 euro en je krijgt er een subsidie voor.

Elektrische warmtepomp van 8 kW Prijs Subsidie
Lucht-waterwarmtepomp 12.000 euro 3.000 euro
Bodemwarmtepomp 26.000 euro 4.500 euro

Volgens milieucentraal.nl bespaar je met een lucht-waterwarmtepomp ongeveer 1.000 euro per jaar en met een bodemwarmtepomp kan je tot wel 1.500 euro per jaar besparen op gas. Als je daarbovenop nog eens zonnepanelen installeert, zit je helemaal gebakken. Lees hier meer opties voor gasloos wonen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.