Alrik de Jong
Alrik de Jong Auto's & Motoren 8 nov 2024
Leestijd: 2 minuten

Zo weet je of je mistlampen aan mogen en dit is de boete per lamp

Als er ook maar een beetje mist is, dan zetten veel Nederlandse automobilisten al snel hun mistlampen aan. Maar onnodig gebruik is juist gevaarlijk. Hoe zit het met de meters zicht? En de eventuele boete die je kunt krijgen?

Bij het onterecht voeren van mistlicht kan de Nederlandse politie je een boete opleggen van 120 euro voor de mistlamp voor en 180 euro voor de mistlamp achter. Geen overbodige luxe dus om te weten wanneer je mistlampen aan mogen. We laten het woord aan Rico Schröder van Weeronline.

Van nevel tot zeer dichte mist

“Mist kan gevaarlijk zijn in het verkeer, maar bij nevel en mist mogen de mistlampen niet zomaar aan. Pas als sprake is van dichte tot zeer dichte mist schakel je de juiste verlichting in.

Als het grijs en nevelig is, is het zicht nog meer dan 1000 meter. In het verkeer heb je daar geen last van; de normale rijverlichting kan aan. Loopt het zicht echter terug tot minder dan 1000 meter, dan noemen we dat mist. Bij minder dan 200 meter is sprake van dichte mist en bij minder dan 50 meter van zeer dichte mist.”

Wel of geen mistlampen?

“Bij dichte mist, met een zicht minder dan 200 meter, mogen weggebruikers de mistlampen aan de voorzijde aanzetten. Pas dan is de mist verkeersbelemmerend. Bij zeer dichte mist, minder dan 50 meter, mag ook het felle rode achterlicht worden gebruikt. Wordt het mistachterlicht al gebruikt als je nog verder kunt kijken dan 200 meter, dan is dat zeer hinderlijk voor andere weggebruikers.

Op de snelweg staat 200 meter zicht gelijk aan twee hectometerbordjes (die staan rechts langs de weg). Lantaarnpalen staan in Nederland ongeveer 75 meter uit elkaar, dus 2 tot 3 lantaarnpalen is ook een goede maatstaf. De stelregel bij verkeersbelemmerende mist is: halveer je snelheid, verdubbel je afstand. Zo is er meer tijd om te handelen en worden problemen voorkomen.”

Let op bij automatisch verlichting

“Tegenwoordig hebben veel auto’s verlichting die automatisch aangaat als het donker wordt. Bij mist werkt dat niet. De sensor reageert niet op mist en vindt het bij mist overdag meestal niet ‘donker’ genoeg. Zet het dimlicht bij mist altijd handmatig aan en schakel bij (zeer) dichte mist ook handmatig de juiste mistlampen in.”

Rico Schröder is meteoroloog bij Weeronline en deelnemer van de dienst ANP Expert Support.

Boete voor mistlicht

Zoals gezegd is de boete voor mistlicht 120 euro (voor) en 180 euro (achter). Gezien de zichtafstand moeilijk te meten is, zal de politie je bij twijfel niet heel snel op de bon slingeren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.