Walvissen op de beurs: zo beïnvloeden ze in hun eentje de koers
In je eentje de beurs beïnvloeden? Dat klinkt als net iets te veel macht. Thomas van der Lee, beleggingsexpert bij Semmie, schrijft voor Manners Magazine over opvallende zaken op en rondom de beurs. Deze week: wat is de invloed van jou als individuele belegger op een koers? En hoe gaan walvissen te werk?
De beurs. Een bijna mythische plek waar vroeger handelaren op de beursvloer tegen elkaar stonden te schreeuwen om hun effecten te kopen en te verkopen. Wie het hardst schreeuwde had voorrang. Door de digitalisatie is de beursvloer uitgestorven. Het aantal beleggers is daarentegen nog nooit zo groot geweest.
Invloed van een individuele belegger
Als individuele belegger ben je normaal gesproken een piepklein radartje in dat grote netwerk van beleggen en beurskoersen. Is het dan wel mogelijk om zelf enige invloed uit te oefenen op de koers? Normaal gesproken niet. Al zien we dat nu wel met het aandeel Gamestop, dat wanneer een grote groep zich ergens toe zet, de impact enorm kan zijn. Maar ook als individuele belegger kun je invloed uitoefenen. Makkelijk is het niet, maar het kan wel.
Vraag jezelf eens af hoe jij als individuele belegger invloed kan hebben op de beurs. De eerste en misschien wel de meest voor de hand liggende manier is om geld en/of invloed te hebben. En dan heel veel daarvan. Met je reguliere maandloon ga je geen potten breken.
Walvissen op de beurs
Maar er zijn spelers die zoveel geld en macht hebben dat ze de prijs van een effect (bijvoorbeeld een aandeel) of een cryptocurrency rechtstreeks kunnen beïnvloeden. Deze grote spelers worden op de beurs whales (walvissen) genoemd.
Een whale gaat als volgt te werk: hij betreedt de markt en koopt een meerderheid van de beschikbare posities of orders op om het aanbod te beperken. Zo drijft hij de prijs op. Andere beleggers merken de prijsstijging op en springen aan boord. Zodra de prijs de richtprijs van de whale heeft bereikt, zal hij proberen hun positie te sluiten, en zodoende te cashen.
Wat overblijft is een markt waarin na een paar minuten of uren het aantal nieuwe beleggers vertraagt. De stijging neemt af en er wordt een plateau in de prijs gecreëerd. Vervolgens verliezen beleggers die aanvankelijk met de whale mee zijn gegaan het vertrouwen en beginnen hun positie in te trekken uit angst dat de prijs zal crashen, die uiteindelijk zelf de crash veroorzaken.
Doen het proces van de snelle stijging, het plateau en de snelle daling je ergens aandenken? Precies. Zo zien walvissen er ook uit als ze uit het water springt.
Het aandeel Tesla of het aandeel Apple zal niet zo snel beïnvloed kunnen worden op deze manier. Het zijn vaak de kleinere aandelen (pennystocks) die hieronder leiden. Maar ook cryptocurrencies, zoals de Bitcoin, krijgen hier mee te maken.
‘BearWhale’ en bitcoin
Een van de bekendste walvissen op de digitale financiële markt is ‘BearWhale’. Deze bijnaam werd gegeven aan een persoon die op 6 oktober 2014 besloot op een bitcoin-beurs een verkooporder in te leggen voor 30.000 bitcoins voor een prijs van 300 dollar per stuk. De verkooporder bracht een golf in de markt voort waardoor de bitcoin prijs een flinke daling doormaakte. De prijs daalde in zeer korte tijd met bijna 10 procent.
Benieuwd wat zijn motivatie was voor deze verkoopgolf? Op Reddit gaf Bearwhale opheldering over zijn gedrag. Hij wilde de prijs niet laten dalen om uiteindelijk meer te kopen voor een lager bedrag, maar zijn intentie was meer ideologisch: te weinig vertrouwen in de toekomst van de cryptomunt (aangewakkerd door sociale media) deed hem doen besluiten om alles te verkopen. Uiteindelijk verkocht BearWhale ongeveer 26.000 bitcoins voor 300 dollar per stuk en dat leverde toch mooi 7,8 miljoen dollar op. Maar Bearwhale zal zich toch wel achter z’n oren krabben als-ie de huidige koers van de bitcoin ziet: 31.000 dollar. Zijn 30.000 bitcoins zouden vandaag de dag ongeveer 930 miljoen dollar waard zijn…!
Alle beetjes helpen
Als individuele belegger met weinig geld en/of invloed behoor je niet snel tot de walvissen. De kans is in dit geval klein dat je individueel de beurs kunt beïnvloeden. Ben je ook geen onderdeel van een leger optimistische beleggers dat de koers van een aandeel omhoog drijft, dan wordt het ook lastig.
Het blijft dan bij het (periodiek) overboeken van je geld naar je beleggingsrekening of bij het eens in de zoveel tijd aanschaffen van bitcoin, om op die manier bij te dragen aan het koersgedrag. Misschien zorg je op die manier niet op gigantische koersschommelingen, maar je bouwt wel een stuk zekerder aan je financiële toekomst.
💵 Lees ook: Beleggen op de levensgevaarlijke Pirate Stock Exchange
Semmie is opgericht door Sem Jr. van Berkel en Lodewijk Kalden. Terwijl Sem Jr. als 16-jarige op de beursvloer stond met zijn vader Senior (een van de grondleggers van de optiebeurs in Amsterdam), was Lodewijk al op jonge leeftijd bezig met het zelf bouwen van websites. Werkzaam in een totaal andere wereld, besloten de buurjongens in 2017 om samen te starten met een online platform voor duurzaam vermogensbeheer. Semmie maakt beleggen voor iedereen toegankelijk die serieus wil werken aan zijn of haar financiële doelen.