Zo beantwoord je de belangrijkste vraag in een sollicitatiegesprek
Het is de vraag waarvan je weet dat hij gaat komen: ‘Waarom wil je hier werken?’ Die vraag kan best lastig zijn om te beantwoorden, zeker als je er niet op bent voorbereid. Zonde, want er is een reden dat hij altijd wordt gesteld. Voor werkgevers is dit misschien wel de belangrijkste vraag die ze kunnen stellen tijdens een sollicitatiegesprek.
De vraag kan in verschillende vormen komen. Waarom wil je hier werken? Wat trok je aan in de vacature? Waarom heb je op deze functie gesolliciteerd? We kunnen zo drie voorbeelden bedenken. Maar hoe hij ook gesteld wordt, één ding is zeker: de interviewer gaat ‘m stellen tijdens een sollicitatiegesprek. Dan kun je je maar beter goed voorbereiden.
Waarom stellen ze de ‘Waarom wil je hier werken?’ vraag
Voordat we kijken hoe jij je antwoord het beste kunt formuleren, is het handig om te weten waarom werkgevers ‘Waarom wil je hier werken?’ eigenlijk vragen.
Het doel van deze vraag is vaak checken of een sollicitant zijn research over het bedrijf goed heeft gedaan en of de verwachtingen van de sollicitant overeen komen met de daadwerkelijke baan. Maar de interviewer is ook benieuwd naar je ambities en hoe jij denkt dat deze functie daarin zal passen.
Wanneer kandidaten uitstralen dat ze in het wilde weg hebben gesolliciteerd of dat ze een baan nodig hebben om hun huur en rekeningen te betalen, winnen ze het natuurlijk niet van kandidaten die bijvoorbeeld laten zien dat ze geloven in de missie van het bedrijf. Iedereen moet zijn rekeningen betalen. Je wil een reden geven die specifiek aan het bedrijf of aan de functie is gekoppeld.
Maar goed, de meeste mensen zullen hier zich wel bewust van zijn. Hoe onderscheid je je dan toch van andere kandidaten?
De belangrijkste vraag tijdens een sollicitatiegesprek beantwoorden
Hieronder bespreken we welke aspecten sowieso terug moeten komen in je antwoord.
Je kennis van het bedrijf
Voor het sollicitatiegesprek is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar het bedrijf. Dat doe je onder andere door nieuwsberichten over het bedrijf te lezen, de social media accounts van het bedrijf te bekijken (en de reacties van klanten) en de website af te speuren.
Vooral de ‘Over ons’ en ‘Werken bij’ pagina’s zijn interessant. Maar natuurlijk is het ook belangrijk om de producten en diensten goed te kennen. En als de website een blog heeft, is dat ook een goede manier om meer over de standpunten van het bedrijf te weten te komen.
In je antwoord kun je vervolgens de maatschappelijke betrokkenheid van het bedrijf noemen, de gewonnen prijzen, marketingcampagnes, trainingsprogramma’s… Wat je ook maar kunt vinden en je aantrekt bij deze werkgever.
Je kennis van de functie
De interviewer wil ook graag weten of jouw verwachtingen van de functie overeen komen met de daadwerkelijke baan. Nu je bent uitgenodigd voor een gesprek is het daarom slim om de vacature er nog eens bij te pakken.
Vervolgens kun je een lijst gaan maken met redenen waarom jij de juiste persoon bent voor de baan. Hoe kan jij het bedrijf helpen slagen? Welke kennis en vaardigheden van jou komen van pas bij deze functie? Natuurlijk kun je op deze lijst ook je kennis van het bedrijf meenemen.
Je ambities en werkervaring
Ten slotte is het belangrijk je ervaring en ambities te noemen tijdens een sollicitatiegesprek. Dit is dus een goed moment om na te denken wat jouw doelen zijn in je carrière en hoe deze rol daarin zou passen. Laat zien dat je uitgedaagd wil worden bij deze nieuwe baan, maar dat het door je ervaring wel gaat lukken om de baan goed uit te voeren.
Voorbeelden van ‘Waarom wil je hier werken?’
Dat is allemaal leuk en aardig, denk je nu misschien. Maar hoe ziet zo’n antwoord er dan in de praktijk uit? We delen een aantal voorbeelden. Let op dat we hierbij expres generiek blijven. Zie deze voorbeelden dus als een beginpunt en neem ze niet klakkeloos over.
Voorbeeld 1
“Ik ben al jaren groot fan van jullie producten en ben altijd onder de indruk door jullie laatste ontwikkelingen en innovaties. Zelf ben ik er in de vijf jaar dat ik als [functie] bij bedrijf X heb gewerkt achter gekomen, dat ik ook altijd op zoek ben naar nieuwe innoverende oplossingen. Ik zou het geweldig vinden om onderdeel te zijn van een team dat dezelfde waardes heeft als ik heb.”
Voorbeeld 2
“Dit bedrijf wordt ieder jaar weer genoemd als één van de beste bedrijven om voor te werken, en ik zie wat voor effect dat heeft op de kwaliteit van jullie diensten. Toen ik de vacature voorbij zag komen, twijfelde ik dan ook geen moment. Door mijn jarenlange ervaring met X, ben ik ervan overtuigd dat ik jullie kan helpen om jullie doelen te bereiken.”
Voorbeeld 3
“Ik zou er trots op zijn om bij zo’n gevestigde naam in de sector te werken. Jullie hebben meerdere prijzen gewonnen op het gebied van X. Na vijf jaar ervaring met [vaardigheid] wil ik de kennis die ik heb opgedaan, graag inzetten bij een bedrijf waar ik nog meer kan leren.”
Voorbeeld 4
“Ik ben erg onder de indruk van de missie van het bedrijf om [ambities van het bedrijf op maatschappelijk, klimaat en diversiteit niveau]. Dit is een onderwerp waar ik in mijn vrije tijd veel mee bezig ben, en wat ik nu mis bij mijn huidige baan.”
Check ook de onmogelijke vraag die Jeff Bezos altijd stelt tijdens een sollicitatiegesprek.