Waarom vrouwen vaak van die grote, uhm, heupen hebben in tekenfilms
Misschien is het je wel eens opgevallen dat vrouwen in tekenfilms behoorlijk geaccentueerde billen en brede heupen hebben. Welnu, dat heeft een reden die je buiten de seksualisering van karakters moet zoeken. Een animator legt op YouTube in 1 minuut het hoe en waarom van ‘Hartman Hips’ uit.
Wat hebben Elastigirl (Mrs. Incredible) uit The Incredibles, Megara uit Disney’s Hercules, de moeder in Dexter’s Laboratory en nog heel veel vrouwen uit tekenfilms met elkaar gemeen? Het antwoord is al gegeven: smalle taille, brede heupen, geaccentueerde billen.
De brede heupen en billen van vrouwen in tekenfilms
Er zijn veel mensen die dit zien als een vorm van seksualisering, maar animators willen er juist het tegenovergestelde mee bereiken. Met de smalle taille en brede heupen maken ze duidelijk dat het niet om een kind of tiener gaat.
Het is belangrijk voor animators om geslachtsrijpe vrouwen te onderscheiden van jongere figuren. Daarom worden de schouders van de personages versmald, zijn de tailles strak en de heupen en billen verbreed. Zo ontstaat er een peervormig silhouet. De reden waarom borsten vaak kleiner worden gehouden, is omdat kijkers het vergroten van borsten als een vorm van seksualisering kunnen beschouwen. En dat willen producenten van gezinsvriendelijke tekenfilms natuurlijk voorkomen.
Hartman Hips
Dit aspect in tekenfilms heet ‘Hartman Hips’ en is vernoemd naar Butch Hartman. Deze animator en regisseur staat bekend om het gebruik van geaccentueerde billen en heupen bij vrouwen in tekenfilms, al is hij niet de eerste die de techniek gebruikte.
De stilistische verschillen die de leeftijd aangeven, zijn in tekenfilms zo standaard geworden, dat er geen stem of wat dan ook meer nodig is om volwassen vrouwen te onderscheiden van jongere personages. Bij mannen gebeurt hetzelfde, zoals je in de video ziet. Maar dan liggen de accenten natuurlijk op andere lichaamsdelen.
De booty van Super Mario
Ook Super Mario heeft een behoorlijke booty in zijn eerste bioscooopfilm. Hier was behoorlijk wat kritiek op. Lees hier meer.