Waarom is een Rolex zo duur? Een stukje geschiedenis
Als je iemand vraagt wat het meeste luxe, dure en prestigieuze horlogemerk van de wereld is, zal het antwoord bijna altijd hetzelfde zijn: Rolex. Het duurste exemplaar van het merk werd voor maar liefst 15.3 miljoen euro geveild. Maar waarom zijn de iconische Zwitserse horloges eigenlijk zo duur?
Dat een Rolex een dure grap is, is niet overdreven. Prijzen beginnen rond de drieduizend euro en kunnen oplopen tot zo’n vijftigduizend euro. Toch zijn er genoeg mensen die een Rolex aanschaffen. De reputatie van het merk en het feit dat het bezitten van een Rolex als statussymbool wordt gezien, zorgen ervoor dat veel consumenten sparen om er een aan te schaffen.
Het begin van Rolex
Om te ontdekken hoe de bekende horlogemaker aan deze reputatie gekomen is, moeten we terug naar het begin van de vorige eeuw. Rolex werd in 1905 opgericht door Hans Wilsdorf in Londen. Horloges waren in die tijd niet bepaald accuraat en moesten elke dag weer opnieuw opgewonden worden door de drager. Wildorf wilde een horloge maken dat zowel accuraat als stijlvol was. Dit deed hij met kleine onderdelen die gemaakt werden door een horlogemaker in Zwitserland.
Wilsdorf’s zoektocht naar chronometrische precisie leverde het merk in 1910 het Swiss Certificate of Precision op. Dit werd gevolgd door een Class A Certificate. Rolex had nu een reputatie van kwaliteit en precisie en verplaatste in 1919 haar hoofdkantoor naar Zwitserland.
Een horloge voor winnaars
In 1926 verscheen de Oyster, het eerste waterdichte horloge ooit. Niet alleen deze indrukwekkende uitvinding heeft bijgedragen aan het succes van het merk, ook slimme marketingstrategieën speelden een rol. Zo zwom een Engelse zwemster als publiciteitsstunt het Kanaal over met een Oyster. Het horloge overleefde de tien uur durende oversteek en werkte nog prima toen het aan de andere kant aankwam. Dit was het begin van de reputatie van Rolex als het horloge voor winnaars, avonturiers en record breakers.
Rolex aan de top
Vandaag de dag is Rolex nog steeds de koning van de horlogemarkt. Elk horloge dat uit de fabriek in Zwitserland komt is twee keer zo accuraat als de meeste van zijn concurrenten. De horloges worden met de hand gemaakt van materialen van hoge kwaliteit. Al deze materialen worden door Rolex zelf geproduceerd, zelfs het smelten van het staal doet het merk zelf.
Een Rolex is dus heel erg duur om te maken en garandeert altijd een hoge kwaliteit en lange levensduur. Daarom dalen de horloges ook nauwelijks in prijs in de jaren na de aankoop. Al met al zorgen de reputatie, kwaliteit, precisie en de vele manuren in elk horloge ervoor dat een Rolex eigenlijk helemaal niet overpriced is. Je moet er iets voor over hebben om een meesterwerk om je pols te dragen.
Wil je een uitgebreidere uitleg over de geschiedenis van dit iconische merk? Kijk dan het filmpje hier onder.