Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 1 dec 2020
Leestijd: 7 minuten

7 waanzinnig lekkere champagnes om thuis van te genieten

Wij calvinistische Nederlanders snappen niet dat je minimaal een keer per week een champagne hoort te drinken. En niet alleen als er iets specifieks te vieren valt. Gewoon, om het leven te vieren, van het leven te genieten en in combinatie met lekker eten.

Om de lange feestmaand december in te luiden, is hier voor jou een extra lange special over de lekkerste champagnes. Geniet.

Spannend en sexy

Champagne gaat nooit vervelen, puur geluk bruist in je mond en er vallen zoveel champagnes te ontdekken met tal van smaakvarianten en -verschillen. Voor mij heeft een champagne het goede van wijn met het spannende van een cocktail. Je hebt wijn en je hebt champagne. Op wijngebied is er zoveel moois te ontdekken en valt er eindeloos veel te genieten. Toch drink ik nog liever een champagne dan een wijn. Vanwege het gevoel van feestelijkheid, luxe en puur genieten.

Een champagne is spannend en sexy, als een verleidelijke vrouw die bubbelt onder de ogenschijnlijk goed afgesloten dop en kurk. Ze heeft een chique uiterlijk met haar fraaie etiket en glinsterende folie. Eerlijk is eerlijk, het moment dat je de folie van de kurk af begint te trekken en de kooi losmaakt, voelt het toch een beetje alsof je een bh-bandje losmaakt.

Daarna hou je de kurk vast, draai je de fles een beetje en na een gecontroleerde plop glijdt ze in al haar verleidelijkheid en sensualiteit je glas binnen. Dat is toch wel even wat anders dan een slobberwijntje, niet waar?

Luxe champagnes om van te genieten
Perfecte foodpairings (Afbeelding: Moët Hennessy)

Verwen jezelf met een luxe champagne

Probeer, proef en combineer. Hieronder stel ik een aantal champagnes voor, die weliswaar wat meer kosten dan de (overigens prima) instap-champy van de Lidl, maar waar je pas echt blij van wordt. Allemaal persoonlijke aanraders, ongelooflijk lekker en ze combineren fantastisch met finger foods en diners waar je blij van wordt. Het voorstellen doe ik aan de hand van de beschrijvingen van de champagnehuizen zelf. Vervolgens geef ik mijn eigen smaakoordeel.

Moët & Chandon Rosé Impérial

Prachtig van kleur en een heerlijk expressief aroma van klein rood fruit. De gulle fruitigheid komt nadrukkelijk terug in de smaak. In de vorm van een stille rode wijn, die op het laatste moment aan de champagne is toegevoegd om hem zo mooi roze te laten kleuren.

Geur: Open en expressief met aroma’s van bosaardbeitjes, rode bessen en ander klein rood fruit.

Smaak: Bruisend, jong, delicaat rood fruit. De sappige intensiteit van de bessen (aardbei, framboos, rode bes). Vol en soepel in de afdronk.

Foodpairing: Lichte mediterrane gerechten, carpaccio in olijfolie met gemalen peper, zomerfruitsalade met muntblaadjes

Proefpanel: Vol van rood fruit; aardbeien en rode bessen! En toch champagne. What’s not to like? Drinkt soepel weg, bij de borrel maar ook super bij het eten. Kon zelfs gegrilde groenten met zelfgemaakte pesto en geroosterde halloumi met za’atar aan.

Luxe champagnes om van te genieten
Moët & Chandon Rosé Impérial. (Afbeelding: Moët Hennessy)

R de Ruinart

Deze brut champagne is samengesteld uit 40% chardonnay, 55% pinot noir en 5% pinot meunier.  De compositie van R de Ruinart resulteert in een harmonieuze balans tussen frisheid en volheid, met een verfijnd en rond mondgevoel.

Smaak: Zeer overtuigende aanzet in de mond. Een evenwichtige, vrij volle en vlezige wijn bij de aanzet met aroma’s van rijpe vruchten (reine-claude en bloedperzik). De finale is lang.

Foodpairing: Bij lichte en fijne voorgerechten zoals gepocheerde oesters, sint-jakobsschelpen ‘à la plancha’, bij hoofdgerechten zoals gebakken zeetong of bij kort gerijpte (lokale) kazen.

Proefpanel: Fantastische neus en verveelt geen moment. Elke keer proefden we weer wat anders. Fris. Kruidig. Power.

Luxe champagnes om van te genieten
R de Ruinart (Afbeelding: Moët Hennessy)

Ruinart Blanc de Blancs

Ruinart Blanc de Blancs bestaat voor 100% uit chardonnay en is de ultieme expressie van de stijl van het huis. Na vergisting in rvs tanks rijpen de flessen tot 3 jaar in de majestueuze kelders. Pas met rijping toont de chardonnay zijn volledige aromatische rijkdom. Ruinart Blanc de Blancs is verfijnd, fris, levendig, puur en licht.

Smaak: Een soepele, harmonieuze en intens volle aanzet in de mond. Toetsen van nectarine, citrusvruchten.

Foodpairing: Bijzonder goede combinatie met alle zeevruchten en schaaldieren en vis; zeebaars- of goudbrasemtartaar, zeetong ‘à la plancha’.

Proefpanel: Verrassende smaken, we proefden lang in de mond en kwamen naast de citrusvruchten ook jasmijn en mineralen tegen. Zeer aangenaam.

Luxe champagnes om van te genieten
Ruinart Blanc de Blancs (Afbeelding: Moët Hennessy)

Ruinart Rosé

Lang en droog met een mooi evenwicht tussen fris en voluptueus. Intens aromatisch, vol sensuele elegantie. Het grote aandeel chardonnay (45%) geeft veel finesse en levendigheid.

Smaak: De aanzet in de mond is overtuigend en vol, genuanceerd door zachte bubbels. Aroma’s van rode vruchten, elegante en verfrissende noten van munt en roze grapefruit. 

Foodpairing: ‘tataki’ zalm, Italiaanse rauwe ham, kalfsfilet. Ook bij niet te zoete desserts.

Proefpanel: Veel rood fruit in de neus. Vol, fris, speels en smaakte lekker bij diverse gerechten. En solo is hij ook zeer aangenaam. Lange afdronk. En dan weer een slok! En weer een. Op! Veel beter dan dit wordt het niet.

Luxe champagnes om van te genieten
Ruinart Rosé (Afbeelding: Moët Hennessy)

Veuve Clicquot Brut “Yellow Label”

Er is geen champagne met zo’n sterk merkbeeld als de Veuve Clicquot Brut Non Vintage. En Engeland spreekt men simpel van “The Yellow Label” als het gaat over de Veuve Clicquot Brut met het eigeel gekleurde etiket. Stijlvol en dwingend als de champagne zelf.

Smaak: In de neus aangenaamheid van wit fruit, rozijntjes en vanille. In de mond een perfecte balans tussen fruitige aroma’s van de druiven, en de rokerige tonen die het gevolg zijn van de lange rijping op fles

Veuve Clicquot Brut Non Vintage is een champagne voor de connaisseur. Zeer geschikt als aperitief, maar sterk genoeg om ook bij bepaalde gerechten te schenken.

Foodpairing: Door limoen doordrenkt krabsvlees met rode peper en koriander, geroosterde wilde eend met groenten, gebakken zalmfilet met sesamzaadjes op groenten, linguine met zeevruchten.

Proefpanel: All time favoriet bij ons. Stelde uiteraard niet teleur. Zo mooi in balans qua zuren, volheid, bubbels, zachtheid, kracht, textuur.

Luxe champagnes om van te genieten
Veuve Clicquot Brut “Yellow Label” (Afbeelding: Moët Hennessy)

Veuve Clicquot Rosé

Dynamisch, speels, krachtig, lang en met veel karakter. Succes gegarandeerd. Door dat extra toefje pinot noir van topklasse heeft de Brut Rosé een verrukkelijk accent van klein rood fruit in parfum en smaak.

Smaak: Veel rood fruit (frambozen!), zowel in de neus als in de mond. Iets gekonfijt en wat kruidig ook. Krachtig. 

Foodpairing: Een schitterend aperitief van hoog niveau en een bijzondere begeleider van fijne gerechten aan tafel. Bijvoorbeeld van geroosterd lam met rozemarijn, gerookte zalm met kruidenroomkaas, zalmtartaar met avocado en roze grapefruit of camembert kaas met walnootbrood.

Proefpanel: Jaaaahhh! Als Veuve Clicquot-liefhebbers heeft deze champagne sowieso al een streepje voor, maar deze rosé is echt geweldig. Verfijnd, goede mousse. Het goede van een rosé gecombineerd met de kwaliteit van de VCP-champagne. 

Luxe champagnes om van te genieten
Veuve Clicquot Rosé

Veuve Clicquot La Grande Dame 2008

La Grande Dame 2008 heeft met één van de hoogste aandelen pinot noir ooit de invloed van de druif naar een nieuw niveau getild – een ware getuigenis van Madame Clicquot’s erfgoed en een eerbetoon aan haar voorliefde voor kracht en structuur.

Veuve Clicquot La Grande Dame 2008 is al bekroond met 95/100 punten in Wine Spectator en als #2 wijn in de Bettane+Desseauve ‘Best Wines of the Year 2019’. De wijn heeft veel potentieel om verder te rijpen.

Smaak: De aanzet is stevig en scherp omlijnd. La Grande Dame 2008 geeft een zijdezachte textuur mee aan het jonge fruit, gedragen door tonen van citrus en rood fruit (kersen). De pinot noir schittert in deze cuvee met zijn frisheid, mineraliteit en kracht.

Foodpairing: Als aperitief, met oesters, tartaar van vis, zeevruchten en zelfs kip met sesamzaad.

Proefpanel: Fruit, maar ook vanille, noten, honing… Goede body en balans. Echt top!

Om het af te leren, sluiten we af met een verrassing: een Nederlandse bubbel.

Luxe champagnes om van te genieten
Veuve Clicquot La Grande Dame 2008 (Afbeelding: Moët Hennessy)

Bruut & Bruisend

Een mousserende wijn uit Nederland! Gemaakt op de voormalige zeebodem, bij Lelystad, volgens de traditionele methode, van druiven uit één oogstjaar, vergist met gisten uit eigen wijngaard, ongefilterd, ongezwaveld en zonder dosage. 

Smaak: In de neus de frisse geur van citrus, in de mond vooral limoen, na even proeven vergezeld door zest en afgerond met een vleugje zout. Met wat lucht geeft de wijn tonen van brioche prijs. Het fijn parelende mousse tovert luchtigheid in het smaakvolle geheel.

In oktober 2020 ging Bruut & Bruisend in een zeer gelimiteerde oplage in première. De meeste flessen uit de eerste lichting mogen namelijk nog een aantal jaren op de gist rijpen. Hier te bestellen (beperkte oplage).

Foodpairings: sushi, oesters, coquilles. 

Luxe champagnes om van te genieten
Bubbels van Nederlandse bodem (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Conclusie

Verwen jezelf. Of je geliefden. Jullie verdienen het. Zeker na een jaar waarin veel leuke dingen zijn afgepakt, is het nu tijd om thuis te genieten. De hele maand. Cheers!

Lees ook: Belvedere Heritage 176: genieten van vodka als van een whisky

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.