Dit verdien je na het volgen van de ‘grootste pretstudie van het hbo’
Hoewel het vast niet veel makkelijker is dan een studie communicatie, psychologie of media, wordt er over geen opleiding zo neerbuigend gedaan als over vrijetijdsmanagement. Manners duikt in het curriculum én het salaris van de ‘grootste pretstudie van het hbo’.
Vrijetijdsmanagement gaat niet over de beste manier om het gras te maaien. Evenmin leer je hoe je een bezoek aan je schoonouders zo kort mogelijk houdt, of waar je in Europa het goedkoopste bier kunt drinken. Maar als al deze gewichtige vraagstukken binnen je vrije tijd geen lesstof zijn, wat leer je dan wél bij vrijetijdsmanagement?Â
Waar je in Europa het goedkoopste bier drinkt, leer je overigens gewoon bij Manners.
Wat leer je bij vrijetijdsmanagement?
Vrijetijdsmanagement gaat niet over hoe je je vrije tijd moet managen, maar over het managen van vrije tijd die wordt doorgebracht in de ‘belevingseconomie’. Een weekend Lowlands bijvoorbeeld, of een heel gevaarlijk sportevenement van Redbull om te laten zien dat het een drankje voor coole types is. Bij vrijetijdsmanagement leer je hoe je zo’n evenement bedenkt én uitvoert.
Hier komen allerlei aspecten bij kijken die met wetgeving, marketing, communicatie en organisatie te maken hebben. Gedurende de hbo-opleiding vrijetijdsmanagement word je in drie jaar in al deze domeinen wegwijs gemaakt.
Het salaris als afgestudeerde vrijetijdsmanager
Als afgestudeerde vrijetijdsmanager kun je solliciteren op functies als conceptontwikkelaar, evenementencoördinator, congresorganisator en beleidsadviseur. Hier komen we er niet veel van tegen tijdens een scrollsesssie op de grote vacaturesites. We vinden een vacature als reisadviseur bij TravelX, die een salaris van 1.800 euro bruto per maand bieden voor 24 tot 39 uur per week. Dat is nipt boven het minimumloon.Â
Bij een bedrijf in Delft dat Good Company heet, vinden we een baan als senior eventmanager die wél goed betaalt. Voor een volledige aanstelling krijg je hier een bruto-salaris tussen de 4.000 en 4.800 euro per maand.
Wel komen we veel vacatures tegen als beleidsmedewerker bij de overheid of communicatie-adviseur bij een breed palet aan bedrijven en organisaties. Daar heb je als vrijetijdsmanager als het goed is ook enigszins kaas van gegeten. In een van deze rollen maak je een goede kans om met een starsalaris boven de 3.000 euro bruto te beginnen.
Is vrijetijdsmanagement een pretstudie?
Wij denken dat vrijetijdsmanagement vooral als te boek staat als ‘grootste pretstudie’ vanwege de ietwat knullig klinkende naam. Je hoeft vast geen 550 op je cito-toets te hebben gehad om de studie succesvol af te ronden, maar dat hoeft bij een studie communicatie, psychologie, media en rechten ook niet.
Veel opleidingspecifieke banen als vrijetijdsmanager lijken er niet te zijn, maar het diploma heeft ongetwijfeld zijn waarde als je in een naburige branche wil binnenkomen.