7 veel gestelde vragen over de pandemie in een sollicitatiegesprek
De pandemie heeft nogal een impact. Niet alleen op onze persoonlijke levens, maar ook op het gebied van werk. Sterker nog: het werkveld zal waarschijnlijk nooit meer hetzelfde zijn door corona. Het is dan ook niet gek dat je bij je volgende sollicitatiegesprek vragen kunt verwachten die over de pandemie en crisis gaan.
Deze vragen gaan niet alleen over de nieuwe manier van (remote) werken, maar ook over hoe je jezelf de afgelopen tijd hebt ontwikkeld. Net als bij alle andere sollicitatievragen die je kunt verwachten, geldt: bereid je er op voor!
Sollicitatievragen over remote en thuiswerken
Het eerste onderwerp waar je vragen over kunt verwachten is de verandering naar remote en thuiswerken, laten recruiters weten aan CNBC. Bedrijven willen weten of jij thuis productief en effectief bent.
Dit soort vragen zijn vooral belangrijk voor bedrijven die in de toekomst niet van plan zijn om weer helemaal naar kantoor terug te keren. Mocht dit niet duidelijk worden uit het gesprek, is het ook goed om zelf te vragen wat de plannen van het bedrijf op dit gebied zijn. Denk van tevoren alvast na of je liever op afstand, hybride (zowel op afstand als op kantoor) of helemaal op kantoor werkt in de toekomst.
Hieronder delen we vier voorbeelden van vragen die je kunt verwachten tijdens het sollicitatiegesprek.
- Hoe was de verandering naar thuiswerken voor jou?
- Hoe manage jij je dag als je op afstand werkt?
- Zou je in de toekomst weer helemaal willen terugkeren naar kantoor?
- Op welke manier werk je het liefst?
Vragen over je ontwikkeling tijdens de pandemie
Zoals gezegd heeft corona niet alleen impact gemaakt op het werkveld, maar ook op persoonlijk vlak. Interviewers willen daarom ook weten hoe je met de uitdagingen bent omgegaan die de pandemie met zich meebracht.
Je mag hier best eerlijk over zijn. Niemand verwacht dat je de afgelopen jaren een geweldige tijd hebt meegemaakt. Laat zien dat je een mens bent. Maar vertel er wel meteen bij welke actie je hebt ondernomen om de uitdaging aan te pakken.
- Welke lessen heb je geleerd gedurende de pandemie?
- Welke uitdagingen hebben de pandemie gebracht?
- Hoe heb je jezelf zowel professioneel als persoonlijk ontwikkeld tijdens de coronacrisis?
Stel zelf ook vragen tijdens een sollicitatiegesprek
Ten slotte is het slim om zelf ook gerelateerde vragen te stellen. Welke communicatie-tools gebruikt het bedrijf bijvoorbeeld om op afstand te werken? Hoe ziet de onboarding eruit? Wat waren de prioriteiten van het bedrijf tijdens de lockdowns (was dat ook de mentale gezondheid van werknemers, en niet alleen de output)? Waarom hebben ze ervoor gekozen om weer (deels) op kantoor te gaan werken?
Het is belangrijk dat je zelf eerlijk bent over je verwachtingen en op welke manier jij het beste kunt werken. En dat je niet vertelt wat je denkt dat het bedrijf wil horen. Zo schep je niet de verkeerde verwachtingen bij je toekomstige manager en weet je zeker dat jij en het bedrijf de juiste match zijn.