Stijn Kuster
Stijn Kuster Investeren & Beleggen 30 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

4 vragen om jezelf te stellen voordat je gaat beleggen

Inflatie en negatieve rente, het zijn twee belangrijke redenen om iets anders met je geld te doen dan sparen. Toch is beleggen niet voor iedereen weggelegd en moet je jezelf afvragen of je wil investeren in bijvoorbeeld aandelen.

Een kwart van de Nederlanders belegt, zo wijst onderzoek van Nibud uit. We gaan in op wanneer het (niet) verstandig is om je geld te beleggen en spreken met het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting en verschillende investeerders, waaronder Brand New Day en BinckBank-CEO Kalo Bagijn.

Beleggen? Deze vier vragen moet je jezelf stellen

Door de komst van internet is beleggen makkelijker dan ooit. Het wereldwijde web staat vol met tips hoe het wel en niet moet. Voordat je gaat investeren moet je jezelf de vraag stellen: ‘Is dit wel wat voor mij?’. Maar goed, hoe weet je dat? Vier vragen om jezelf te stellen.

1. Heb ik geld dat ik kan missen?

Beleggen moet je enkel doen met geld dat je kunt missen. “Toch zien we dat een behoorlijke groep gaat beleggen zonder vangnet”, aldus Gabriëlla Bettonville van Nibud. “Wij adviseren mensen om ervoor te zorgen dat je altijd voldoende buffer hebt. We hebben hiervoor een bufferberekenaar. Hiermee kun je berekenen hoeveel geld je achter de hand moet houden voor uitgaven die kunnen komen, maar waarvan je niet weet wanneer. Bijvoorbeeld de CV-ketel of auto die het begeeft. Je hebt geen spaargeld om rijk te worden, maar je hebt spaargeld om ervoor te zorgen dat je niet arm wordt. Je wilt niet steeds geld lenen voor uitgaven.”

Daarbij is het belangrijk in ogenschouw te nemen dat je voor lange tijd niet bij je geïnvesteerde geld kan. “Als je minder dan tien jaar je geld opzij zet, is het onverstandig om te gaan beleggen in aandelen”, zegt Bagijn. “Kijk je naar de rendementen over één jaar, dan gaat de koers in de meest positieve jaren 50 procent omhoog en in de meest negatieve jaren 40 procent omlaag. Beleg je langer, dan vernauw je deze ‘range’.”

 2. Zijn er andere dingen die ik (beter) met mijn geld kan doen?

“Heb je meer dan je buffer, dan kan je gaan nadenken om andere dingen met je geld te doen. Een van de opties is beleggen, maar je zou het geld ook kunnen gebruiken om af te lossen op je hypotheek of te investeren in je huis”, zegt Gabriëlla. Ook hiervoor heeft Nibud een tool gemaakt. Je kunt hiermee berekenen of je het best kunt sparen, beleggen of aflossen. “Dit kan je helpen bij een keuze maken waar jij je senang bij voelt. Het belangrijkste is dat je geen spijt krijgt van je keuze.”

3. Wil ik het risico lopen het geld te kunnen verliezen?

Hoewel door inflatie je geld op de bank minder waard wordt, kan je met beleggen flinke verliezen lijden. “Als de koers hard naar beneden gaat, worden veel mensen negatief over hun aandelen en willen ze die verkopen. Als je hoog koopt en laag verkoopt, kost dit uiteindelijk geld. Gemiddeld kost tussentijds verkopen beleggers 2,5 procent per jaar”, aldus Bagijn.

Gabriëlla voegt hieraan toe: “Beleggen moet bij je passen. Je moet een risico durven nemen en geen hartkloppingen krijgen als de beurzen dalen.”

4. Wil ik de tijd investeren?

Beleggen zonder er goed over na te denken, is altijd af te raden. Je moet goed weten waarin je belegt en moet dus naast geld ook tijd investeren.

Voordat je in de aandelen – of andere investeringen – duikt, moet je een duidelijk plan maken. “Dit kan een bepaald inkomen zijn, een boot die je wil kopen of de studie van je kinderen. Je moet in ieder geval weten naar welk kapitaal je wil toegroeien. Er zijn genoeg tools op internet waarmee je dit kan berekenen”, zegt Bagijn.

https://www.manners.nl/investeren-lego-jaarrendement-oude-sets/

Nadat je een doel hebt gesteld, kun je naar de verschillende opties kijken. Wil je zo min mogelijk risico lopen, dan moet je zo gespreid mogelijk beleggen. “Hier zijn wereldindexfondsen voor. Deze beleggen in de allergrootste bedrijven over de hele wereld. Hoe breder je spreidt, des te minder risico je loopt en hoe dichter je in de buurt komt van het gemiddelde rendement dat aandelen op langere termijn halen: ongeveer 8 procent per jaar”, besluit Bagijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.