Twee nieuwe oorlogsfilms op Videoland: parel én flop uit eigen land
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2FTwee-nieuwe-oorlogsfilms-op-Videoland-Nederlandse-parel-en-flop.jpg)
Videoland voegt twee Nederlandse oorlogsfilms toe. Beide uit 2012, beide over de Tweede Wereldoorlog, maar slechts één van beide is de moeite waard volgens IMDb. Süskind is een onderbelichte topper, Het Bombardement is… Jan Smit.
De meest recente topfilm over de Tweede Wereldoorlog is van Belgische makelaardij (Wil, staat op Netflix). Daarvoor was het een genre waarin wij Nederlanders excelleerden, denk aan Soldaat van Oranje, Zwartboek en De Aanslag. Vandaag voegt Videoland twee oorlogsfilms aan zijn assortiment toe van wisselende kwaliteit: een uit de subtop en een uit de (schuil)kelderklasse.
Videoland voegt Süskind en Het Bombardement toe aan aanbod
In de jaren 10 werd een blik met ‘s lands meest gerenommeerde acteurs opengetrokken voor een nieuwe lichting oorlogsfilms: Barry Atsma in Bankier van het Verzet, Jeroen van Koningsbrugge in Riphagen en Jeroen Spitzenberger in Süskind. Voor Het Bombardement dachten ze dat een Volendamse volkszanger het net zo goed zou kunnen. Drie van de vier films werden goed ontvangen, het laat zich raden welk van de vier werd gefileerd. We bespreken de twee die zich vanaf vandaag in het Videoland-aanbod bevinden.
Süskind (2012)
IMDb-score: 6,9
Süskind vertelt het verhaal van Walter Süskind, een soort Oscar Schindler die in de oorlog Joodse kinderen hielp ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam (vanwaar Joden op de trein richting Westerbork werden gestuurd). Süskind deed dit met een hogere moeilijkheidsgraad dan Schindler, want hij was zelf ook een Jood. Naast Jeroen Spitzenberger als held, zijn er rollen voor Karl Markovics (Die Fälscher − dat is trouwens een oorlogsfilm uit de buitencategorie), Katja Herbers (Van God Los, later Westworld) en Tygo Gernandt (die kennen we allemaal wel).
Süskind werd in 2012 goed ontvangen. Volgens de Volkskrant legt de oorlogsfilm ‘nieuwe accenten op een periode die al volledig behandeld leek’. De film ‘maakt indruk’. Ook NRC vindt de film ‘waardevol’, al maakt men zich wel schuldig aan ’emotioneel effectbejag’. Zo zit de commandant van Westerbork in de film op een paard, terwijl hij in het echt op een fiets reed. Een beetje jammer − het volgen van de historische feiten verdient voorrang − maar ook weer niet heel erg, lijkt ons.
Het Bombardement (2012)
IMDb-score: 4,1
Ook Het Bombardement is nu op Videoland te zien. Deze oorlogsfilm draait om het meest dramatische kwartier van de Tweede Wereldoorlog vanuit Nederlandse perspectief. De 13 minuten van 13:27 tot 13:40 op 14 mei 1940. Negentig Duitse bommenwerpers legden Rotterdam in as en maakten 80.000 Rotterdammers dakloos, in een bombardement dat overigens bij misverstand werd uitgevoerd.
Bij de casting voor deze film vond eveneens een groot misverstand plaats. Men achtte het verstandig om geen gearriveerde acteur voor de hoofdrol te kiezen, maar een simpele volkse jongen. Het werd de Volendamse zanger Jan Smit. Eén detail werd over het hoofd gezien: Jan Smit kan niet acteren. Na verschijning werd Het Bombardement bedolven onder 1 ster-recensies. Niet alleen het spel van Jan Smit (‘uitgestreken gezicht en monotone spreekstem’) werd gefileerd, ook tegenspeelster Roos van Erkel (weet ‘het verschil tussen musical-acteren en film-acteren’ niet) kon niet overtuigen.
Beste oorlogsfilm van 2025 nu in de bioscoop
Met Süskind is een avondje Videoland geen straf. Wil je een oorlogsfilm van de buitencategorie zien? Dan bevelen we Warfare van harte aan, dat hard op weg is om de best beoordeelde oorlogsfilm aller tijden te worden.