Zo absurd veel meer verdienen CEO’s dan hun werknemers
Bij een baan als CEO horen meer verantwoordelijkheden, vaak ook langere dagen en veel stress. Het is niet gek dat de baas van een bedrijf meer betaald krijgt dan een normale werknemer. Maar recent Amerikaans onderzoek toont aan dat het verschil in salaris wel heel groot is tussen de gemiddelde werknemer en CEO’s. Sterker nog, die kloof wordt ook steeds groter.
Volgens de meest recente cijfers uit 2020 krijgen CEO’s maar liefst 351 keer meer betaald dan normale werknemers. En dat dat zal inmiddels wel weer iets hoger liggen.
Verschil salaris CEO en werknemer steeds groter
Tussen 1978 en 2020 is de beloning van CEO’s met 1.322 procent toegenomen, terwijl het salaris van de gemiddelde werknemer in die tijd met slechts 18 procent zag groeien. Dat blijkt uit een analyse van het Economic Policy Institute. Waar de CEO’s vorig jaar 351 keer meer betaald kregen dan hun werknemers, was dat in 1989 nog ‘maar’ 61 keer.
De CEO’s van 350 succesvolle Amerikaanse bedrijven zagen hun beloning alleen al met 18,9 procent groeien van 2019 tot 2020. En dat in een jaar waarin er een wereldwijde pandemie uitbrak en bedrijven stopten met werknemers aannemen. Volgens het rapport van het Economic Policy Institute verdienden de onderzochte CEO’s een gemiddeld salaris van 20,6 miljoen euro.
Hoe komt het toch dat de beloningen van bazen zo explosief zijn gegroeid? Daar heeft het rapport een verklaring voor. “CEO’s krijgen niet alleen meer betaald omdat ze zo’n invloed hebben op beloningen in het bedrijf, maar ook omdat steeds meer van hun beloning wordt gekoppeld aan aandelen”, verklaart het rapport.
Langetermijnbonus met aandelen
“Het is dus niet zo dat CEO’s productiever zijn geworden of specifieke vaardigheden hebben geleerd waar een hoge vraag naar is”, verduidelijkt het rapport. Als een CEO wordt aangenomen bij een bedrijf, wordt vaak een beloningspakket aangeboden dat uit salaris én aandelen bestaat. Dit wordt ook wel een langetermijnbonus genoemd.
Het doel hiervan is om talent langer vast te houden en topprestaties te stimuleren. Als het bedrijf het goed doet, betekent dat immers meer centen in de portemonnee van de CEO. Volgens het rapport bestaat nu gemiddeld 83,1 procent van de totale beloning uit aandelen. Ter vergelijking: in 2016 was dat nog 73,1 procent.
Dat gemiddelde salaris van 20,6 miljoen euro is trouwens niets in vergelijking met de beloning van de best betaalde CEO van nu. Bekijk hier de top 10.