‘Verrassende vervuiler is funest voor duurzame zorg en klimaat’
De zorgsector moet meer aandacht besteden aan een onverwachte vervuiler: luiers. Dat vindt een expert van MVO Nederland. Slechts een fractie van deze bruine berg wordt effectief gerecycleerd. En dat zou funest zijn voor het klimaat én duurzame zorg in de weg staan. “Urgentie wordt te weinig gevoeld.”
Als we de poolkappen voor verrassend weinig geld hebben herbevroren, kunnen we het vizier richten op het échte klimaatprobleem. Luiers?
‘Te weinig zorgen voor luiers in de zorg’
Aan persbureau ANP verklaart Bas Maier de enigszins verrassende lastenpost in de zorgsector. Luiers worden namelijk niet goed gerecycleerd. Tijd voor een andere oplossing, vindt de sectormanager Zorg van MVO Nederland.
“Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal produceert een kind 25 kilo afval aan luiers per maand, 300 kilo per jaar. Tel daar nog eens een berg van 85 miljoen kilo aan incontinentiemateriaal bij die de zorg jaarlijks gebruikt en weggooit. Dat is onvoorstelbaar veel. En slechts 15 miljoen kilo wordt gerecycled.”
“In de consumentenmarkt springen vele ondernemers in op het probleem omdat er een maatschappelijke druk gevoeld wordt. Daarnaast zijn de alternatieven voor wegwerpluiers financieel ook aantrekkelijk.”
Urgentie in zorg niet voelbaar
“Die urgentie wordt in de zorgsector te weinig gevoeld. In de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 staat weliswaar opgenomen dat in de komende jaren 5 procent minder incontinentiemateriaal gebruikt moet worden, maar er is onvoldoende vraag naar wasbare luiers om de markt op gang te brengen. Terwijl er verschillende circulaire oplossingen zijn. Het moet bijvoorbeeld financieel aantrekkelijker worden voor zorginstellingen om met wasbare luiers te gaan werken. Ook liggen er plannen klaar om luierproducenten (financieel) verantwoordelijk te maken voor het recyclen van luiers, een goed begin.”
“Tegelijkertijd gooit de zorgsector nu nog enorme hoeveelheden ongebruikte luiers weg. Dus laten we kijken naar het stimuleren van alternatieven voor wegwerp, en doelen stellen voor hergebruik. Dan ontstaat er een markt waar de duurzame ondernemer de oplossing kan brengen en kunnen we straks weer over de luierberg heen kijken.”
Nieuw Shell-schandaal: CEO gooit alle klimaatdoelen overboord