Het vermogen van de échte Tesla-oprichters die Elon Musk wegpestte
In tegenstelling tot wat velen denken, is Elon Musk niet de oprichter van EV-bouwer Tesla. Wel is de huidige CEO van het inmiddels beroemde automerk schathemeltje rijk, maar kan hetzelfde gezegd worden over de échte Tesla-oprichters?
Het waren Martin Eberhard en Marc Tarpenning die Tesla Motors in 2003 zijn gestart. Daarvoor hadden de twee nog een ander bedrijf: NuvoMedia. Dat was een van de eerste e-bookfabrikanten ter wereld en de heren verkochten de zaak in 2000 voor maar liefst 187 miljoen dollar.
Elon Musk sluit zich aan bij het Tesla-team
Een flinke smak geld zou je zeggen, maar schijnbaar niet genoeg voor het volgende project dat zich Tesla noemde. Gelukkig had hun kersverse EV-bedrijf de interesse gewekt van de toen 33-jarige Elon Musk. De jonge ondernemer had een enorm vermogen overgehouden aan de verkoop van zijn bedrijf x.com (dat later zou uitgroeien tot PayPal) en bood zich aan als eerste investeerder.
Enkele jaren later zou Elon Musk, inmiddels in een belangrijke bestuurlijke functie, op het vertrek van de toenmalig directeur en oprichter Martin Eberhard hebben aangedrongen nadat hij de cijfers eens goed had bestudeerd. Musk kon zich niet vinden in de besluiten die Eberhard nam, bijvoorbeeld over het uitbesteden van de batterijproductie. Hij zag geen rol meer weggelegd voor Eberhard en tegen wil en dank werd de Tesla-oprichter uit het bestuur gezet. Als doekje voor het bloeden mocht hij in een adviesraad plaatsnemen. Tarpenning vertrok kort daarna met minder bombarie.
Schikking tussen Elon Musk en Martin Eberhard
Voor Martin Eberhard voelde het echter alsof hij uit zijn eigen bedrijf werd gepest. Hij was het beu en in 2009 daagde hij Elon Musk voor het gerecht. Eberhard betichtte Musk van smaad, laster en contractbreuk, maar van een rechtszaak is het nooit gekomen. Vermoedelijk vond er een schikking plaats. Dat was een redding voor Eberhard, aangezien hij na zijn gedwongen vertrek bij Tesla krap bij kas was. “Ik had letterlijk geen geld”, vertelde hij in interview met Forbes. “Sterker nog, door een soort concurrentiebeding mocht ik ook nog eens een jaar lang nergens anders werken.”
Bij de schikking werd afgesproken dat Eberhard zich niet negatief over Tesla of Elon Musk mocht uitlaten en dat heeft hij dan ook niet gedaan. Akelig is dat Musk zich enkele jaren geleden wel uitliet over Eberhard in een podcast: “Ik wenste dat ik Martin Eberhard nooit had ontmoet. He is the absolute worst. Hij eist waardering voor dingen die hij niet gedaan heeft.” Deze diepgewortelde frustratie heeft klaarblijkelijk tot een zeer slechte verstandhouding geleid.
5 procent van de Tesla-aandelen
Niet lang na Eberhards vertrek nam Musk het stokje over en Tesla heeft hem sindsdien geen windeieren gelegd. Maar hoe breed heeft Martin Eberhard het nu? En is het enigszins te vergelijken met de ruim 190 miljard dollar van Elon Musk? Nee, van Eberhards deel van de 187 miljoen dollar hij en Tarpenning ontvingen voor NuvoMedia is vermoedelijk weinig meer over. Het meeste zal immers begin deze eeuw zijn geïnvesteerd in Tesla.
Toen Eberhard de laan uit werd gestuurd, had hij ‘iets minder dan 5 procent’ van de Tesla-aandelen in bezit. In 2010 ging Tesla naar de beurs en sindsdien zijn de aandelen met tienduizenden procenten gestegen in waarde. 5 procent van de aandelen vertegenwoordigt nu een waarde van ruim 27 miljard dollar. Niemand heeft echter de stalen zenuwen om een koersstijging van duizenden procenten te zitten.
Vermogen van Martin Eberhard en Marc Tarpenning
Zowel Martin Eberhard als mede-oprichter Marc Tarpenning zeggen beide ‘niet eens’ miljardair te zijn. Vergeet je hoe rijk de heren hadden kúnnen zijn, dan hebben ze nog altijd niets te klagen. Het vermogen van Musks aartsrivaal Martin Eberhard wordt geschat op zo’n 500 miljoen dollar (462 miljoen euro) en dat van Tarpenning op circa 200 miljoen dollar (185 miljoen euro). Wij zouden ervoor tekenen.