Alrik de Jong
Alrik de Jong Rijk en Beroemd 5 sep 2024
Leestijd: 3 minuten

Zo rijk zijn tech-nerds die de wereld vernietigden met social media

Hoe had de wereld er nu uit gezien als er nooit social media was geweest? We duiken in het vermogen van de tech-nerds die we als schuldigen aanwijzen voor het vergif van de samenleving.

We zijn ons ervan bewust dat er meer social media-platformen bestaan dan YouTube, Twitter (tegenwoordig X), Facebook en TikTok. Maar we hebben ons beperkt tot de meest invloedrijke. Platformen zijn ooit bedacht om iedereen een stem en mening te geven. Of voor online communicatie met je hele kenniskring. De realiteit is inmiddels iets minder romantisch gebleken. Nu kunnen we niet meer terug.

Het vermogen van de grote social media-oprichters

Inmiddels kun je de meeste social media beschouwen als het afvoerputje van de wereldmaatschappij. Een open riool vol nepnieuws, racisme, narcisme en privacyschending. Het ultieme podium voor populisten, die dan ook al jaren met een opmars bezig zijn. Daarbij raken jongeren massaal psychisch in de war en verslaafd. Eigenlijk zou asociale media de algemeen gebruikte term moeten worden, voor bewustwording in de samenleving.

Waarschijnlijk zijn we schreeuwenden in de woestijn. En de invloedrijke oprichters zal het helemaal een worst zijn; die zitten ergens op een paradijselijke uitvalbasis hun miljarden te tellen. De onderstaande vermogens komen van Bloomberg en Forbes. We hebben het zelf omgerekend van dollar naar euro.

Jack Dorsey – Twitter

Vermogen: 3,7 miljard euro

jack dorsey, eerste tweet, twitter, nft, miljoenen, verlies
Jack Dorsey (Afbeelding: Getty)

Jack Dorsey richtte Twitter in 2006 op in samenwerking met Noah Glass, Biz Stone en Evan Williams. Maar Dorsey werd het gezicht en was lange tijd CEO, zo’n beetje tot de overname van Elon Musk. Zijn bekendste daad is het blokkeren van Donald Trump, na diens ophitsing die leidde tot de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Inmiddels is X onder Elon Musk een vrijplaats voor mensen met extreem gedachtegoed en internettrollen, die er kunnen roepen wat ze willen. Zwijgen we maar even over de stroom aan nepnieuws.

Mark Zuckerberg – Facebook

Vermogen: 164 miljard euro

Mark-Zuckerberg-10-rijkste-mensen-ter-wereld
Mark Zuckerberg (Afbeelding: ANP)

We blijven even bij Trump, want social media-platform Facebook speelde een grote rol in zijn verkiezing tot president in 2016. Rusland plaatste massaal berichten en advertenties om de verkiezingen te beïnvloedden. Twaalf jaar daarvoor, in 2004, richtte de op het oog idealistische Mark Zuckerberg Facebook op. Aanvankelijk voor de online communicatie tussen Harvard-studenten, maar het platform verspreidde zich als een olievlek over de wereld. Al snel verdiende hij miljoenen en later miljarden over de rug van jouw privégegevens. Inmiddels heet het bedrijf Meta, waar ook WhatsApp en Instagram onder vallen.

Zhang Yiming – TikTok

Vermogen: 38 miljard euro

Zhang Yiming vermogen tiktok social media
Zhang Yiming (Afbeelding: ANP)

TikTok is het eerste wereldwijd populaire social media-platform dat niet uit de Verenigde Staten, maar uit China komt. Boze tongen beweren dat algoritmes in China kinderen allerlei educatieve filmpjes voorschotelen, terwijl westerse kinderen een shitload aan onnozele flauwekul voorgeschoteld krijgen. Feit is dat het gros van Gen-Z en Gen-Alfa TikTok gebruikt als zoekmachine en nieuwsbron. FVD is verreweg de grootste Nederlandse politieke partij op het platform, hang daar zelf je mening aan.

Zhang Yiming richtte het platform in 2016 op als ByteDance. Dit veranderende al snel in TikTok. Ooit een plek voor grappige dansjes, maar die onschuld is het social media-platform inmiddels wel kwijt. en hypocriet als we zijn: check hier het meest verrijkende TikTok-account van Nederland.

Chad Hurley – YouTube

Vermogen: 720 duizend euro

Chad Hurley youtube vermogen social media
Chad Hurley (Afbeelding: ANP)

Chad Hurley richtte YouTube samen met Steve Chen en Jawed Karim op, maar hij werd als de eerste CEO het gezicht en leidde het bedrijf van 2005 tot en met 2010. In 2006, iets meer dan een jaar na de oprichting, werd het videoplatform voor 1,65 miljard overgenomen door Google. Daar hadden de oprichters achteraf beter iets langer mee kunnen wachten, maar het social media-platform heeft ze alsnog geen windeieren gelegd.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.