Het vermogen van Charlie Munger: rechterhand van Warren Buffett
Samen bouwden ze Berkshire Hathaway om tot een gigant op Wall Street. Maar de rechterhand van belegger Warren Buffett overleed gisteren op 99-jarige leeftijd. Hoeveel vermogen laat Charlie Munger achter?
Ontdek ook wat het gemiddelde salaris is van de bestbetaalde sectoren in Nederland. Maar om evenveel geld te verdienen als Charlie Munger, zal je meer dan een aantal gewiekste investeringen moeten doen.
Vermogen van Charlie Munger, rechterhand van Warren Buffett
Op het moment van zijn overlijden stond Charles, dan wel Charlie Munger op de 1.177ste plaats van rijkste personen ter wereld. Dat had hij niet alleen te danken aan zijn vriendschap met Warren Buffett. Munger stond evenzeer bekend als een pragmatische en uitgekookte investeerder. “Het grote geld zit niet in het kopen en het verkopen, maar in het wachten”, liet de overleden vice-voorzitter van Berkshire Hathaway zich ooit ontvallen.
En bovendien schonk hij bijna 75 procent van zijn aandelen in het bedrijf aan goede doelen. Had de rechterhand van Warren Buffett dat niet gedaan, stond hij honderden plaatsen hoger op de Billionaire’s List. Forbes schat zijn vermogen op 2,6 miljard dollar. Zonder het gros van zijn aandelen in Berkshire Hathaway van de hand te doen, zou zijn vermogen om en bij de 10 miljard dollar bedragen hebben.
Maar het lot bracht hem wel degelijk in contact met Warren Buffett. Beiden zijn geboren in Omaha. En lang voor de twee investeerders elkaar daadwerkelijk ontmoetten, werkte Munger al in de kruidenierszaak van de grootvader van Buffett, aan een salaris van slechts 2 dollar voor tien uur arbeid.
Pas in 1959 ontmoette Charlie Munger zijn grote vriend, tijdens een etentje. In de jaren 70 ging hij bij Berkshire Hathaway aan de slag. Maar daarvoor had de uiteindelijke rechterhand van Warren Buffett al een mooi CV. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verliet hij de universiteit om als meteoroloog te werken voor het Amerikaanse leger. Na WOII studeerde hij af aan Harvard met een diploma Rechten op zak. De rest is nu wel degelijk geschiedenis.